Biznis
16.09.2022. 14:41
Beta

"Biće komplikovano"

Vučić o tome šta će biti ako EU zamrzne cenu gasa Rusiji

gas
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da, ako krajem septembra Evropski savet i Evropska komisija donesu odluku da ograniče cenu gasa Rusiji da ta zemlja može da isključi gasovod za Evropu i gasa neće biti, bez obzira koliko košta.

"Biće komplikovano ako na sednicama Evropskog saveta i Evropske komisije (EK) krajem septembra odluče da stave maksimalne cene gasa za Ruse. Od tog sekunda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, cena gasa više nije važna, onda ga nema i onda se smrzavate", rekao je Vučić, nakon dodele ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Dodao je da će onda cena struje sa današnjih 400 evra po megavatsatu skočiti na 40.000 evra što, kkao je rekao, "ni Nemačka ne može da plati ili može samo Nemačka i niko više".

Istakao je da se stvari komplikuju, da je jedna afrička zemlja tražila da kupi hranu za 600 miliona dolara, a druga za 450 miliona.

"Svi hoće da kupe od Srbije, a mi moramo da vidimo koliko i šta da sačuvamo", rekao je Vučić.

On je rekao da kada se ograniče cene da bi ljudima bilo lakše, kao u Hrvatskoj, da finalni proizvođači i trgovci odmah počinju "igru" sa manim isporukama robe i nastaju nestašice, a kada se odmrznu cene bude svega.

"Ni to neće trajati doveka, ne u Hrvatskoj nego svuda u Evropi neće biti dovoljno hrane. To izaziva preveliku nervozu svuda, politička nervoza je počela od Italije, a biće i na drugim mestima jer narod teško trpi posledice velikog rata u Ukrajini, u Jermenjii su prijavili 150 mrtvih... , tenzije su velike između Grčke i Turske, a ni na Blakanu nisu male, da ne govorim o tome ko od koga traži ratnu odšetu, kao Poljaci od Nemaca", rekao je Vučić.
 

On je rekao da je Orban zaslužio orden jer je na strani Srbije i dodao da su razgovarali o predstojećoj jeseni i zimi.

"Orban smatra da su narednih šest meseci odlučujući", kazao je Vučić i dodao da je suština to što će domaćinstva živeti teže, ali da će suština biti to čija privreda će uspeti da preživi.

"Nemačka će to sigurno preživeti... Ona će uspeti uz sve probleme, verovatno i Francuska i Španija", ocenio je Vučić i dodao da će opet doći do gubitka radnih mesta.

Predsednik Srbije rekao je da je jako važno da se sačuva rekordno niska stopa nezaposlenosti u Srbiji.

"Treba da vidimo i kako možemo da uvozimo električnu energiju od Mađarske, od njihove nuklearke... Da vidimo na koji način to možemo da napravimo", rekao je Vučić i dodao da je sa Orbanom tražio rešenje.

Vučić je rekao da predstoje jesen i zima sa mnogo problema, ali da će se truditi da se sve reši.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ova zima će biti hladna, a sledeća - polarna!"
1

Aleksandar Vučić

07.09.2022. 14:37

"Ova zima će biti hladna, a sledeća - polarna!"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom važne odluke jer sledi teška jesen i još teža zima, a istakao je i da bi najbolje rešenje bio prekid rata Rusije i Ukrajine u šta, kako je rekao, ne veruje.
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve