Biznis
23.03.2022. 19:15
R.E.

Peking spreman

Kina čeka svoj trenutak

Kina ekonimija
Izvor: Shutterstock

Nakon dve velike svetske krize u poslednjih nekoliko decenija došlo je vreme i za prekomponovanje svetskog ekonomskog poretka. Peking se ozbiljno sprema za tu utakmicu

Najavu kineske vlade da će intervenisati a finansijskim tržištima, odnosno da je spremila set mera za prvi kvartal ove godine, mnogi su videli kao pokušaj da se udahne nova snaga posrnulim kineskim gigantima poput "Alibabe", koji su usled višegodišnje kovid krize i razvoja događaja u Ukrajini izgubili tlo pod nogama.

Međutim, sada se postavlja drugo pitanje, a to je da li kineska ekonomija može to sebi da dozvoli nakon ozbiljnog pada rilestejta, poremećenih lanaca snabdevanja i ponovnog lokdauna zbog brzo širećeg omikron soja u ovoj zemlji.

Zapadni analitičari smatraju da je to jedini ispravan put i da Peking zapravo nema izbora.

Nakon smirivanja tla posle ovih globalnih kriza postojaće ozbiljna potreba za svežim kapitalom na zapadnoj hemisferi. Ko bude bio spreman za tu utakmicu, a realno jedini dobitnik u ovom slučaju može biti Kina, može da očekuje da će u velikoj meri uticati na kreiranje svetskog ekonomskog okruženja.

Peking je pored najave šta smera učinio još nekoliko bitnih koraka.

Kineske kompanije su već mesecima imale problem sa svojim auditingom, odnosno revizijom, pa su se neke suočile mogućnošću delistiranja sa velikih svetskih berzi.

Posebno je bio problem sa NYSE i nekoliko kineskih kompanija poput "DIDI globala", kojem je pretilo delistiranje sa Njujorške berze.

Kineske vlasti objavile su prošle nedelje da su postigle dogovor sa regulatornim telima i tržište je odmah pozitivno odreagovalo.

Pored akcija "DIDI globala", oporavak od preko 20 odsto su doživeli i onlajn giganti "Alibaba" i "Tencents".

Ali ipak pored ovih mera najavljenih za prvi kvartal ove godine, pravi set ekonomskih politika može da usledi kasnije tokom 2022. godine nakon 20. Kongresa komunističke partije Kine. Očekuje se da će na ovom kongresu biti trasirani novi pravci razvoja kineske ekonomije, a aspiracija je jasna – postati prva svetska ekonomija. Sa tim ciljem na umu, analitičari očekuju da će najviše političko telo doneti smernice koje će potpuno stimulisati globalnu ekspanziju kineske ekonomije.

Peking ovaj put igra na sve.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muke evropske automobilske industrije
novi udarac za evropsku automobilsku industriju

Nov udarac

18.03.2022. 07:20

Muke evropske automobilske industrije

Rat u Ukrajini naneo je novi udarac proizvođačima automobila u Evropi, koji se inače već bore sa problemima koje je donela pandemija korona virusa i sa globalnom nestašicom poluprovodnika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve