Biznis
15.08.2023. 10:46
R.E

U fokusu

Ko će biti najveći gubitnik u borbi protiv gojaznosti

gojaznost
Izvor: Shutterstock / New Africa

Rastuća popularnost i upotreba lekova protiv gojaznosti imaće dalekosežne implikacije na prehrambenu industriju, a kompanije će možda morati da prilagode svoje ponude proizvoda da bi se pozabavile promenljivim ponašanjem potrošača.

To navodi investiciona firma "Morgan Stenli“, koja je spremila novi izveštaj koji procenjuje uticaj nove klase lekova na proizvođače upakovane hrane i pića, restorane, prodavnice prehrambenih proizvoda i programe za mršavljenje.

Tim od 17 analitičara "Morgan Stenlija“ radio je na izveštaju koji predviđa da će broj pacijenata koji uzimaju lekove protiv gojaznosti porasti gotovo pet puta u narednih 10 godina na 24 miliona ljudi ili gotovo 7 odsto od ukupnog broja stanovnika SAD.

Očekuje se da će to dovesti do velikog smanjenja potražnje za hranom sa visokim sadržajem šećera ili masti, asortimanom koji uključuje slatkiše, peciva, slane grickalice, slatke napitke i alkohol.

Pacijenti koji uzimaju lekove imaju tendenciju da ređe jedu u restoranima, posebno u restoranima brze hrane.

Ovo bi značilo i smanjenje potrošnje gaziranih bezalkoholnih pića i grickalica za 2 do 3 odsto do 2035. godine, mereno u odnosu na početnu liniju nerasprostranjene upotrebe lekova, navodi se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo šta su otkrili "kobajagi" kupci, Srbija je najgora u regionu
hrana, kupovina

Istraživanje

02.08.2023. 14:15

Evo šta su otkrili "kobajagi" kupci, Srbija je najgora u regionu

Srbija je ove godine poslednja među zemljama regiona po kvalitetu usluga na prodajnim mestima, pokazalo je novo istraživanje koje su početkom juna sproveli prikriveni kupci u 800 prodajnih objekata u šest zemalja regiona.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve