Biznis
07.04.2024. 21:05

Očekivano?

Ko je najbogatiji čovek Azije

novac
Izvor: Shutterstock

Indijac Mukeš Ambani (66) najimućniji je čovek u Aziji, čije neto bogatstvo iznosi 117,5 milijardi dolara, prema listi milijardera magazina Forbes.

On je predsednik kompanije Reliance Industries Limited, konglomerata koji se bavi petrohemijskom industrijom, tekstilom i telekomunikacijama.

Na listi svetskih bogataša Ambani se nalazi na 11. mestu, a listu predvode Bernar Arno (Bernard Arnault) u čijem je vlasništvu modna kuća LVMH sa 221,8 milijardi dolara, Džef Bezos (Jeff Bezos) osnivač i predsednik kompanije Amazon sa 197,5 milijardi dolara i Ilon Mask (Elon Musk) vlasnik kompanija Tesla, SpaceX i X sa 189,0 milijardi dolara.

Na drugom mestu među azijskim bogatašima je takođe Indijac, Gautam Adani (62) predsednik Adani Grupe sa 84,8 milijardi dolara vrednom imovinom. Grupa se bavi poslovima izvoza i uvoza sirovina i gotovih proizvoda, uključujući trgovinu ugljem, zatim rudarstvom, istraživanjem nafte i gasa, kao i lukama, energetikom i poljoprivrednim proizvodima.

Kinez Žong Šanšan (69) na trećem je mestu najbogatijih u Aziji sa neto vrednošću imovine od 63,2 milijarde dolara. Žong Šanšan je osnivač kompanije za pića Nongfu Spring i osnivač kompanije Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, privatne kineske farmaceutske kompanije i glavnog dobavljača testova za Covid-19.

Kolin Ženg Huang (43) iz Kine nalazi se na četvrtom mestu najbogatijih osoba u Aziji sa 44,7 milijardi dolara vrednom imovinom. On je osnivač kompanije PDD Holdings, poznate kineske e-trgovinske organizacije koja je promenila ime iz Pinduoduo u februaru 2023. godine. Iako je pre nekoliko godina napustio mesto predsednika, Huang i dalje poseduje oko 28 procenata akcija kompanije.

Žang Jiming (39) još jedan Kinez na listi, koji je zauzeo peto mesto sa kapitalom vrednim 43,4 milijarde dolara. Žang Jiming je pokretač kineskog tehnološkog giganta ByteDance, najpoznatiji je po kreiranju izuzetno popularne aplikacije TikTok koja ima više od milijardu korisnika širom sveta. On poseduje 20 udela u kompaniji ByteDance, čija vrednost je dovedena u pitanje zbog potencijalne zabrane TikToka u SAD.

Japanac Tadaši Janai (74) i porodica nalaze se na šestom mestu najbogatijih u Azji sa 42,6 milijardi dolara kapitala. Tadaši Janai je pokretač Fast Retailinga, istaknutog modnog carstva sa sedištem u Tokiju, koje poseduje brend Uniqlo. Portfelj Fast Retailinga obuhvata još brendove poput Theory, Helmut Lang, J Brand i GU. Uniqlo, ima veliku prisutnost sa više od 2.400 prodavnica u 25 zemalja.

Prahodžo Pangestu (79) iz Indonezije nalazi se na sedmom mestu najbogatijih u Aziji sa 42,1 milijardom dolara. On je tajkun u energetici i petrohemijskoj industriji i najbogatiji je čovek u Indoneziji. Iako je započeo sa biznisom drveta, danas je njegova kompanija, PT Barito Pacific, među liderima u petrohemijskoj industriji, proizvodnji plastike, rudarstvu i termalnoj energiji u Indoneziji.

Li Ka-Šing (95) iz Hong Konga raspolaže imovinom vrednom 37,2 milijarde dolara. On je svoj poslovni put započeo sa 21 godinom kada je osnovao Cheung Kong Plastics sa 6.500 dolara ušteđevine i pozajmicama od rodbine 1950. godine. Njegova fondacija Li Ka Shing donirala je više od 3,8 milijardi dolara. CK Hutchison Holdings, koji kontroliše Li Ka-Šing i Vodafone Group nedavno su se dogovorili da spoje svoje britanske telekomunikacijske poslove i naprave najvećeg mobilnog operatera u zemlji, prenosi Biznis.rs.

Indijac Šiv Nadar (78) na devetom mestu liste najbogatijih u Aziji poseduje imovinu vrednu 36,7 milijardi dolara. On je osnivač HCL Technologies, jednog je od najpoznatijih imena u IT i softverskoj industriji u Indiji. Ukupne donacije njegove fondacije Shiv Nadar premašuju milijardu dolara. Njemu je indijska vlada dodelila Padma Bhushan, treću najvišu civilnu nagradu u Indiji.

Vilijam Ding (51) iz Kine direktor je kompanije NetEase, jedne od najvećih online gaming kompanija na svetu i 10. najbogatiji u Aziji sa 34,8 milijardi dolara vrednom imovinom. Igre koje nudi kompanija uključuju Fantasy Westward, Eggy Party i Justice Mobile. Poslednja je borilačka igra koja koristi veštačku inteligenciju za kreiranje priča. Ding takođe doprinosi održivoj poljoprivredi, jer e-trgovina Yanxuan, koja pripada kompaniji NetEase, prodaje svinjsko meso iz sopstvenih farmi.

Savitri Jindal (74), udovica Om Prakaš Jindala koji je osnovao Jindal Grupe u Indiji, najbogatija je žena u Aziji i deli deseto mesto na listi tamošnjih milijardera sa neto vrednošću od 34,8 milijardi dolara. Interesi njene kompanije usmereni su na čelik, energetiku, cement i infrastrukturu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve