Biznis
01.09.2023. 07:05
Promo

Korisno i isplativo?

Koliku uštedu omogućavaju solarni paneli

Shutterstock
Izvor: Shutterstock

Rastući interes za održivost i potreba da se ublaže posledice klimatskih promena, podstakli su porast instalacija solarnih panela širom sveta. U ovom tekstu istražićemo ekonomsku stranu solarnih panela, razmatrajući njihovu isplativost, potencijalne uštede i dugoročne koristi.

Trošak instalacije solarnih panela

Jedna od osnovnih briga pojedinaca i preduzeća koji razmatraju instalaciju solarnih panela je početni trošak. Solarni paneli se sastoje od fotovoltaičkih (PV) ćelija koje pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju. Troškovi solarnih panela su kontinuirano opadali tokom poslednje decenije, čime su postali dostupniji širem spektru potrošača. Faktori kao što su tehnološki napreci, povećana proizvodnja i državni podsticaji doprineli su ovom smanjenju cena.

Trošak instalacije solarnih panela može varirati na osnovu nekoliko faktora, uključujući veličinu sistema, lokaciju, vrstu panela koji se koriste i troškove rada za instalaciju. Važno je napomenuti da, iako prvi troškovi mogu izgledati značajno, dugoročne uštede i koristi mogu znatno nadmašiti početnu investiciju.

Najveći broj korisnika ove vrste energije u Srbiji čine domaćinstva. Prosečna cena instalacije solarnih panela u Srbiji je između 6.000 i 8.000 evra. Za veća domaćinstva, odnosno potrebe za većom količinom energije, ove cene se kreću oko 10-12 000 evra. Ova investicija uglavnom se u potpunosti “vraća” kroz nekoliko godina, nakon čega je potrošnja struje manje-više besplatna i zbog toga mnogi smatraju da je veoma isplativa. 

Podsticaj države - subvencije 

Da bi se promovisala upotreba obnovljivih izvora energije, mnoge vlade širom sveta nude podsticaje, povraćaje sredstava i poreske olakšice za instalaciju solarnih panela. Ovi podsticaji mogu značajno smanjiti ukupni trošak sistema, čime se čini privlačnijom opcijom za potrošače. 

Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, federalna vlada nudi Poreski kredit za obnovljivu energetiku za domaćinstva, koji omogućava vlasnicima kuća da zahtevaju određeni procenat troškova instalacije kao poreski kredit. Slični podsticaji postoje u zemljama širom Evrope, Azije i drugih regiona, što dodatno čini instalaciju solarnih panela ekonomski isplativom opcijom.

U Srbiji je u prošloj godini subvencije dobio značajan broj građana, a država je davala i do 50 odsto od ukupne investicije. Ove godine raspisan je konkurs u 131 lokalnoj samoupravi i građanima je omogućena prijava tokom cele godine. Naglašeno je da će građani moći da dobiju i do 65 odsto planirane investicije

U situacijama kada se iskoriste subvencije, investicija instaliranja solarnih panela može se isplatiti i za kratak period od samo 2 godine. Ova opcija najisplativija je za ljude koji spadaju u tzv. “crvenu zonu” potrošnje. Njihova potrošnja je oko 1500 kilovat-časova mesečno, a uloženi novac se isplati za oko pet godina, bez subvencija. Sa sve većim porastom cene električne energije u Srbiji, povraćaj uloženih sredstava može samo biti sve brži. 

Ušteda energije

Jedna od najprivlačnijih ekonomskih koristi solarnih panela je potencijal za značajne uštede energije. Solarni paneli generišu električnu energiju iz sunčeve svetlosti, koja može da se koristi za napajanje vašeg doma ili preduzeća. Kao rezultat toga, vaša zavisnost od električne energije sa mreže se smanjuje, što dovodi do smanjenja mesečnih računa za struju.

Količina energije koju solarni paneli mogu da generišu zavisi od različitih faktora, uključujući dostupnost sunčeve svetlosti, veličinu sistema i efikasnost panela. U regionima sa obiljem sunčeve svetlosti, solarni paneli mogu da proizvedu značajan deo potreba za električnom energijom domaćinstva ili preduzeća. Neke instalacije solarnih panela su dizajnirane tako da proizvode više energije nego što se troši, omogućavajući korisnicima da prodaju višak energije nazad u mrežu putem procesa koji se naziva neto merenje.

Međutim, iako je Srbija država sa velikim brojem sati dobrog sunčevog zračenja i u tome iznad mnogih evropskih zemalja, ovaj potencijal nije ni blizu maksimuma iskorišćenosti. Nailazimo na podatak da se u Nemačkoj proizvodi oko 1.000 kWh po instaliranom kilovatu solarnih panela, dok je u Srbiji taj broj između 1.200 i 1.400 kWh. Bez obzira na ovu razliku u mogućnostima da se ova energija iskoristi, Nemačka ima gorovo 50 gigavati instalirane energije, a cela Srbija tek oko 10 megavata (5.000 puta manje). Ipak, polako se prave pomaci da naša država iskoristi ovu prednost svog geografskog položaja.

Održavanje i trajanje

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom procene ekonomičnosti solarnih panela je održavanje i trajnost sistema. Solarni paneli su dizajnirani da budu trajni i zahtevaju minimalno održavanje. Redovno čišćenje radi uklanjanja prljavštine i otpadaka obično je dovoljno da bi ostali efikasni. Pored toga, većina renomiranih proizvođača solarnih panela nudi garancije koje pokrivaju panele 20 do 25 godina ili više.

Niski zahtevi za održavanjem i produženi periodi garancije doprinose dugoročnoj isplativosti instalacija solarnih panela. Tokom veka trajanja sistema, uštede od smanjenih računa za struju mogu značajno premašiti bilo kakve troškove održavanja ili popravki.

Izračunavanje potencijalnih ušteda

Potencijalne uštede od instalacije solarnih panela mogu značajno varirati u zavisnosti od faktora poput lokacije, potrošnje energije, veličine sistema i lokalnih cena električne energije. Da biste procenili potencijalne uštede, razmotrite sledeće korake:

  • Procenite potrošnju energije - pregledajte svoje prošle račune za struju kako biste razumeli vašu prosečnu mesečnu i godišnju potrošnju energije. To će vam pomoći da odredite veličinu sistema solarnih panela koja vam je potrebna.
  • Procenite solarni potencijal - istražite prosečan broj sunčanih sati na vašoj lokaciji. Što više sunčeve svetlosti dobija vaše područje, više energije mogu generisati vaši solarni paneli.
  • Izračunajte veličinu sistema - na osnovu vaše potrošnje energije i solarnog potencijala, izračunajte veličinu sistema solarnih panela koja vam je potrebna. Imajte na umu da nisu svi krovovi ili prostori pogodni za instalaciju solarnih panela, pa možda morate prilagoditi veličinu sistema prema potrebi.
  • Procenite uštede - izračunajte koliko energije vaš sistem solarnih panela verovatno može proizvesti godišnje. Pomnožite proizvedenu energiju sa lokalnom cenom električne energije kako biste procenili vaše godišnje uštede.
  • Uzmite u obzir podsticaje - uključite bilo kakve državne podsticaje, subvencije i značaj koje bi one imale u ovoj investiciji ukoliko se na nju odlučite. Procenat od ukupne investicije koji vam država obezbedi može biti značajan i presudan da se na ovaj korak konačno odlučite.
  • Dugoročna perspektiva - sistemi solarnih panela imaju vek trajanja od 25 do 30 godina ili više. Razmotrite kumulativne uštede tokom veka trajanja sistema kako biste razumeli dugoročne ekonomske koristi.

Upotreba solarne energije je u konstantnom porastu. Solarni paneli predstavljaju ekonomski isplativu opciju za pojedince i preduzeća koji žele smanjiti troškove električne energije, doprineti zaštiti životne sredine i povećati vrednost svoje imovine. Iako postoji početni trošak za instalaciju, dugoročne uštede, podsticaji od strane države i ekološke koristi čine solarnu energiju privlačnim izborom za mnoge. Detaljnom analizom vaše potrošnje, potreba i mogućnosti možete napraviti preciznu računicu uštede koja bi vam usledila nakon prelaska na ovu vrstu potrošnje energije i za početak, odrediti da li vam je ona uopšte neophodna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je ovo najneobičnija solarna elektrana na svetu?
Solarni paneli

Ujedinjeno kraljevstvo

22.08.2023. 08:00

Da li je ovo najneobičnija solarna elektrana na svetu?

Čak 17 hiljada domova u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva struju će dobijati sa pomalo neobičnog mesta – sa napuštene deponije

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve