Život
22.08.2023. 08:00
R.E./Blumberg

Ujedinjeno kraljevstvo

Da li je ovo najneobičnija solarna elektrana na svetu?

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Čak 17 hiljada domova u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva struju će dobijati sa pomalo neobičnog mesta – sa napuštene deponije

Istočno od Londona, na suncu se presijava 108 hiljada solarnih panela. Zračenje koje upijaju transformisaće se u električnu energiju za napajanje 17 hiljada domova u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva.

Kada se priključi na elektromrežu narednog meseca, ova solarna elektrana biće jedna od najvećih u državi.

Ali od drugih sličnih postrojenja ne izdvajaju se samo impozantni kapaciteti, već i mesto na kojem se nalazi.

U uobičajenim okolnostima, lokacija bi bila privlačna građevinskim kompanijama s obzirom na smanjenu ponudu kuća u ovom delu Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, okolnosti su daleko od uobičajenih – parcela površine oko 28 fudbalskih terena, na samo pola sata vozom od centra Londona, poslednjih dvadeset pet godina unazad stajala je ogoljena.

Razlog tome leži nekoliko metara ispod površine: u pitanju je pet miliona tona otpada koje prete da ispuste otrovni metan ukoliko se zaptivanje ošteti.

Kako bi se predupredili rizici, solarni paneli su pričvršeni na betonske podloge zato što bi temelji, koji se ukopavaju i do tri metra u zemlju, mogli da dovedu do oštećenja. Povrh toga, određene ćelije imaju podesive noge u slučaju da se tlo ispod, u toku raspadanja smeća, pomera.

Sigurnosne mere su povukle nešto više troškove.

Solarna elektrana, snage 59 megavata, koštala je otprilike 850 hiljada funti za svaki megavat što je oko 5% više od postrojenja koji se instališu na običnoj zemlji, piše Blumberg.

Bez obzira na to, projekat pokazuje da napuštene deponije mogu da nađu svoju prenamenu u svetu obnovljivih izvora. Povrh toga, ovakve solarne elektrane "ne takmiče se" za zemljište sa drugim sektorima poput poljoprivrede.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najveća plutajuća solarna elektrana uskoro počinje sa radom
Solarni paneli

Portugal

17.05.2022. 17:05

Najveća plutajuća solarna elektrana uskoro počinje sa radom

Na veštačkom jezeru Alkev u Portugalu 12.000 solarnih panela prekriva površinu veličine četiri fudbalska terena. Ova najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi trebalo bi ovog leta da počne sa radom.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve