Biznis
05.04.2023. 19:15
Beta

Lapovo

Napokon i u Srbiji - solarna energija za 2.100 domaćinstava (FOTO)

1
Izvor: MRE / Emilija Jovanovic

Najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata koja će na godišnjem nivou proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije koja je dovoljna za oko 2.100 domaćinstava, puštena je u rad.

Elektrana "DeLsol" koju je izgradila kompanija "MT-KOMEX", nalazi se u opštini Lapovo i prostire se na 12,5 hektara, a za njenu izgradnju su korišćeni bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu struje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ministarka Dubravka Đedović rekla je na otvaranju solarne elektrane da je to primer kako se korišćenjem solarne energije može u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevana strujom i -zaštititi životna sredina.

Naglasila je da je zadatak države da stvara uslove da se grade nove elektrane sa obnovljivim izvorima energije, a da istovremeno energetski sistem sigurno snabdeva građane i privredu.

Đedović je najavila da će izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, "čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Subotica dobija solarnu elektranu
1

Opozicija protiv

02.02.2023. 16:20

Subotica dobija solarnu elektranu

Odbornici Skupštine Grada Subotice su doneli odluku o dopuni Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na prostoru nekadašnje fabrike veštačkog đubriva "Azotara", u naselju Bikovo.
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve