Biznis
24.03.2022. 08:05
Beta

Federalne rezerve

"Kriptovalute su rizik za finansijski sistem"

Bitkoin
Izvor: EPA / SASCHA STEINBACH

Novi oblici digitalnog novca, kao što su kriptovalute i "stablecoins" (stabilne kriptovalute), predstavljaju rizik za finansijski sistem SAD i zahtevaju nova pravila zaštite potrošača, saopštile su Federalne rezerve.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da će nove tehnologije verovatno učiniti elektronska plaćanja jeftinijim i bržim, ali bi one takođe mogle da destabilizuju finansijske institucije.

"Naši propisi nisu izgrađeni imajući na umu digitalni svet. Stablecoins, digitalne valute i digitalne finansije uopšte zahtevaće promene propisa ili uvođenje novih pravila i okvira", rekao je on.

"Stablecoins" su vrsta kriptovaluta koje se obično vezuju za dolar ili robu kao što je zlato, dok su digitalne valute centralnih banaka digitalni oblici valuta koje izdaju vlade. Federalne rezerve razmatraju uvođenje digitalnog dolara, ali još nisu odlučile da li će ga izdavati.

Pauel je naveo nekoliko rizika koji proizilaze iz rasta digitalnih finansija, uključujući sigurnost potrošača i širi finansijski sistem.

"Kupci 'stablecoinsa' ili kriptovaluta možda ne razumeju stepen svojih potencijalnih gubitaka ili da tim investicijama nedostaje državna zaštita koja prati mnoge tradicionalne finansijske instrumente i usluge na koje su navikli", rekao je on.

Ankete pokazuju da je 16 odsto puniletnih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi, uložilo novac u kriptovalute, a da je taj procenat među muškarcima od 18 do 29 godina čak 43 odsto.

Federalne rezerve istražuju kako digitalna sredstva poput bitkoina mogu uticati na finansijska tržišta, posebno tokom velikog kolebanja vrednosti deonica, i kako bi se stres na kripto tržištima mogao potencijalno preliti na tradicionalni finansijski sistem.

Pauel je takođe primetio da se kripto imovina koristi za nezakonite aktivnosti kao što je pranje novca, i da to treba sprečiti, delom i zato da bi legitimne thnloške inovacije te vrste imale izgleda na uspeh.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kriptovalute u Srbiji: Pod kojim uslovima i koliko to košta
bitkoin, novac, ekonomija

Nije jeftino

19.05.2021. 17:29

Kriptovalute u Srbiji: Pod kojim uslovima i koliko to košta

Firma koja planira da pruža usluge povezane s virtuelnim valutama moraće za odobrenje NBS da izdvoji 220.000 dinara. Još 200.000 dinara mora da uplati centralnoj banci za vršenje kontinuiranog godišnjeg nadzora. Ukoliko navedena firma ima potrebu za dobijanjem nekog stručnog mišljenja centralne banke za usluge povezane s virtuelnim valutama, to će morati da plati 10.000 dinara.
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve