Biznis
20.11.2021. 07:05
Tanjug

Divlji Zapad

Kroz kriptovalute ukrali više od 10 milijardi dolara

Kriptovalute, bitkoin
Izvor: Shutterstock

Investitori širom sveta su ove godine izgubili više od 10 milijardi dolara sredstava, koja su ukradena sa platformi takozvanih "decentralizovanih finansija“ (DeFi), koje oponašaju tradicionalne finansijske usluge koristeći blokčejn tehnologiju, prema izveštaju londonske firme Eliptik.

DeFi platforme se često nazivaju "Divlji Zapad“ kriptovaluta. Korisnicima često obećavaju ogromne povrate na ulaganje, pri čemu isključuju bilo kakvog posrednika za transakcije kao što su, na primer, banke. Štednja i kreditni proizvodi sa visokim kamatama uobičajeni su prizor u tom prostoru, prenosi CNBC.

Kao što je i očekivano sa industrijom u povoju, kakva je i kripto sfera, DeFi platforme nisu regulisane. To je ono sa čime regulatori već neko vreme pokušavaju da se izbore zbog niza hakerskih krađa i prevara.

Ukupni gubici uzrokovani korišćenjem DeFi-ja iznosili su 12 milijardi dolara do sada u 2021. godini, prema Eliptiku, firmi koja prati kretanje sredstava po digitalnim knjigovodstvenim računima o kripto transakcijama.

Od te sume, na prevare i krađe se odnosi 10,5 milijardi dolara, što je sedam puta više nego prošle godine.

"DeFi ekosistem je neverovatno uzbudljiv i izuzetno dinamičan prostor, u kojem se inovacije finansijskih usluga odvijaju brzinom svetlosti. On privlači velike količine kapitala u projekte koji nisu uvek robusni ili dobro ispitani. Kriminalni akteri su uvideli priliku da to iskoriste", kaže Tom Robinson, vodeći naučnik u kompaniji Eliptik.

Tokom poslednje dve godine, ukupan iznos novca deponovan na DeFi servisima je porastao sa samo 500 miliona dolara na 247 milijardi dolara.

Tome je doprineo rast cena bitkoina i drugih kriptovaluta ove godine. Etereum, mreža koja stoji iza drugog najvećeg digitalnog novčića na svetu, smatra se kičmom mnogih DeFi aplikacija, navodi CNBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I to se desilo: Fjučersi bitkoina na berzi u Njujorku
Berza

Vol Stritu

20.10.2021. 11:10

I to se desilo: Fjučersi bitkoina na berzi u Njujorku

Na Vol Stritu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitkoin fjučerse, čime su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili, izveštava CNN.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve