Biznis
30.11.2021. 18:29
Tanjug

Sajber ponedeljak

Kuda ide ovaj svet: I Amerikanci više nisu "ludi" za šopingom

Kupovina preko interneta
Izvor: Shutterstock

Internet prodaja u SAD-u na tradicionalni praznik diskontnih cena - Sajber ponedeljak, koji je održan 29. novembra, pala je za 1,4 posto u odnosu na prošlu godinu, na 10,7 milijardi dolara, što je prvi put u istoriji, prema podacima kompanije Adobe Analitiks.

Uprkos usporavanju potrošnje tokom Sajber ponedeljka, Adobe očekuje da će u celoj prazničnoj sezoni kupovina biti zabeležena rekordna aktivnost e-trgovine, jer kupci svoje lične budžete "rastežu" na više dana.

Od 1. novembra do Sajber ponedeljka, potrošači u Sjedinjenim Državama su potrošili 109,8 milijardi dolara na onlajn kupovine, što je za 11,9 procenata više nego 2020. godine, saopštio je Adobe.

Ova kompanija predviđa da će digitalna prodaja od 1. novembra do 31. decembra dostići 207 milijardi dolara, što bi predstavljalo rekordan rast od 10 posto.

Adobe je otkrio još jedan interesantan podatak - da je tokom Sajber ponedeljka za osam odsto porastao broj poruka na veb sajtovima o robi koje više nema na zalihama u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je od početka novembra broj takvih poruka skočio za 169 posto u poređenju sa nivoima pre pandemije. To se pripisuje uskim grlima u lancima snabdevanja.

Što se tiče popusta, oni su bili slabiji nego ranije. Cene elektronike bile su snižene za 12 posto na Sajber ponedeljak u odnosu na 27 procenata godinu dana pre. Sniženje cena odeće je iznosilo 18 odsto naspram 20 posto prethodne godine, dok su aparati za domaćinstvo bili jeftiniji za samo oko 8,0 procenata u odnosu na 20 posto u 2020.

Sve u svemu, prema računici Adobea, prosečan iznos "potrošačkih kolica" tokom kupovine na Sajber ponedeljak porastao je za 13,9 posto na godišnjem nivou, što je delimično rezultat opredeljenja većeg broja kupaca da naručuju velike artikle, poput nameštaja.

Američka Nacionalna federacija trgovaca na malo (NRF), vodeća trgovinska grupa u maloprodajnoj industriji, skovala je termin „Sajber ponedeljak“ 2005. godine nakon što je uočila porast broja ljudi koji kupuju onlajn u ponedeljak posle Dana zahvalnosti.

NRF predviđa da će promet na malo u SAD tokom novembra i decembra porasti za rekordnih 8,5 do 10,5 procenata na godišnjem nivou, što iznosi čak 859 milijardi dolara. Tokom proteklih pet godina, prosečan rast za vreme sezone prazničnih kupovina bio je 4,4 posto, prenosi CNBC pozivajući se na statistiku NRF-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve