Biznis
20.02.2022. 11:39
R.E./B92

Siniša Mali

"Majkama od države 20.000 evra za kuću ili stan"

Kuća
Izvor: Shutterstock

"Država će pokloniti do 20.000 evra majkama za kuću ili stan", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Radi se o novcu kojim Srbija subvencioniše gradnju kuće ili kupovinu stana.

"Ta nekretnina će ostati njima kako bi imale sigurnost", izjavio je Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva, prenosi B92.

"Želja nam je da podstaknemo pronatalnu politiku i mislim da će ovo doprineti mnogo većem broju dece i olakšati parovima stvaranje potomstva", dodao je Mali.
 

Prema njegovim rečima, ukoliko gradite kuću država će vam refundirati troškove do 20.000 evra kao poklon, a ukoliko kupujete stan možete na keš ili kredit u oba slučaja država daje 20 odsto ili pomoć od 20.000 evra.

"Jedino ograničenje imate zabranu otuđenja u narednih 5 godina čime smanjujemo mogućnost zloupotreba", objasnio je Mali.

"Još jedanput pokazujemo koliko želimo da podržimo mlade bračne parove. Donesena je uredba i očekujemo da narednih dana krenemo sa sprovođenjem pomoći", kaže Mali

Novac je obezbeđen za sve, ko god se prijavi, istakao je.

"Ova mera nije oročena samo na ovu godinu, svako ko se bude prijavio imaće mogućnost da dobije taj novac. Nema ograničenja starosnog za parove", dodao je Mali.
 

"Za najugroženije pomažemo do 50 odsto vrednosti nekretnine", istakao je ministar finansija.

Ograničavajući faktor za prijavu je i da supružnici imaju ukupna primanja ispod dve prosečne zarade, odnosno da imaju manje od oko 1.200 evra zajedno, pošto je prosečna plata 610 evra, objasnio je.

Kako kaže, ministarstvo za rad tek treba da izađe sa konkretnim i preciznim procedurama. Preko lokalne samopurave će se proces sprovoditi, a spisak dokumenarta koje treba da se podnesu će biti objavljen naknadno.

"Od 1. januara isplaćujemo 300 hiljada za svako prvorođeno dete, za drugorođeno imate i 10.000 u periodu od dve godine, a 12.000 za trećerođeno u roku od 10 godina", podsetio je Mali.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vrtići će biti besplatni za sve?
Vrtići

Srbija

20.02.2022. 08:30

Vrtići će biti besplatni za sve?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se razmišlja o tome da vrtići, a za godinu i dve i jaslice budu besplatni za sve građane Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve