Biznis
18.11.2019. 15:23
R.E.

NA CRNOJ LISTI NBA LIGE: Misterija "zabranjenih" Air Jordan 1 patika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U svetu obuće ne postoji mnogo legendarnih patika kao što su par crno-crvenih Air Jordan 1. Legendarne su ne samo zato što ih je proizveo Nike. Niti samo zato što ih je nosio Majkl Džordan. Svetsku slavu ove patike stekle su zahvaljujući buntovništvu i pobudni kompanije, prkošenju pravilima u NBA ligi, visokim kaznama...

Ili je to sve bio samo marketinški trik?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Nike

Ikonične crno-crvene Air Jordan 1 predstavljene su 1984. godine, kada ih je na terenu, dok ih igrajući za Čikago bulse nosio najbolji košarkaš svih vremena. Međutim, u savršenom konceptu reklamiranja postojala je jedna caka - pravilnik NBA-a tada je propisivao da svaki igrač "mora da nosi patike koje ne samo da odgovaraju boji dresova košarkaša, već i patikama saigrača." Pravilo je inače ukinuto 2000. godine, ali u to vreme NBA ga se strogo držao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Dopis koji je NBA poslao Nike-u i kojem ga obaveštava da je Majkl Džordan napravio prekršaj noseći njihove patike

Zbog kršenja pravila igre, Majkl Džordan, tačnije Nike, bio je kažnjen sa 5.000 dolara. Ali Nike nije odustao, jer kada problem ne možeš da rešiš parama, onda ga rešiš sa mnogo para. Legenda kaže da je Majkl Džordan nastavio ih da nosi na terenu, da je Nike svaki put platio 5.000 dolara, ali i napravio kompletnu marektinšku kampanju posvećenu "zabranjenim" patikama.

https://www.youtube.com/watch?v=7MHjmXkoiVo&feature=emb_title

Naime, 25. februara 1985. Nike je dobio dopis od NBA-a u kojem je objasnio da se pravila ne smeju kršiti, zbog čega je Nike napravio seriju reklama koje su cenzurirale sada ikonične crvene i crne patike. Bio je to sjajan uspeh, a svaki tinejdžer je želeo svoj par "buntovnih" patika.

Partnerstvo kompanije Nike i Majkl Džordana, sagrađeno na bazi kršenja pravila, godinama je postajlo sve jače.

"To je kao sa malim detetom, kad vam roditelji kažu da ne možete nešto učiniti, onda to želite još više", rekao je Džordan u jednom od promotivnih spotova, što ukratko objašanjava uspeh Džordan brenda (koji se nalazi u krovnoj kompaniji Nike Inc) koji sada donosi prihode od čak 2,3 milijarde dolara godišnje.

Air Jordan 1 odmah su postale hit, a članaka iz "Chicago Tribune" iz 1985. piše da su patike rasprodane. Rane narudžbine i prodaja donele su više od 55 miliona dolara za Nike, a iako je kompanija predviđala da će prodati oko 100.000 pari patika, samo u prvoj godini prodato je između tri i četiri miliona pari.

https://www.youtube.com/watch?v=GnAFWxtT5W8&feature=emb_title

Međutim, uprkos oboj marketinškoj legendi koja se održala do danas, zapravo nema poznatih dokaza da je Džordan "zabranjene" patike nastavio da nosi tokom zvaničnih utakmica.

S druge strane, mnogi fanovi sugerišu da ih je Džordan ipak nosio tokom takmičenja "Slam Dunk" 1985. godine.

Šta god da je istina, par crno-crvenih Nike Jordan 1 "Banned" zauvek su ušle u legendu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve