Biznis
09.12.2019. 14:00
R. E. / ICT Business

NAJEFIKASNIJI VIKENDOM: Trikovi koje hakeri koriste za "upad" na e-mail adrese

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hakeri koriste e-mail kao način napada gotovo tri decenije, a u tome im pomažu naivni korisnici, koji za sve te godine nisu evoluirali pa i dalje posećuju web stranice koje im se nude u više nego sumnjivim e-mail porukama. Ujedno, hakeri češće napadaju vikendom jer tad su efikasniji, piše ICT business.

Konkretnije, firma Proofpint je u svom detaljnom istraživanju, koje je trajalo 18 meseci, prikupila dovoljno podataka da bi ono bilo relevantno. A otkrila je da čak 99 odsto uspešnih napada kroz e-mail uspe samo iz razloga što korisnici kliknu na maliciozni URL ili preuzmu sumnjivu datoteku, unutar e-mail poruke. Istovremeno, Barracuda je u svom detaljnom i višemesečnom istraživanju otkrio da poslovne korisnike hakeri u 91 odsto slučajeva napadaju vikendom.

Istina jeste, a istraživanja to dokazuju, sami napadi su postali dosta sofisticiraniji nego u prošlosti pa nije čudno što korisnici "nasednu" na ono pred njima. Primera radi, e-mail poruke skoro pa savršeno oponašaju legitimne pošiljatelje te će mnogi pomisliti kako je i sadržaj takav. Zatim kliknu na ono što se nudi i nema povratka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Samim tim, "phishing" (pecanje) je najjednostavniji i najjeftiniji način napada za hakere, tako da od njega neće tek tako odustati. Dovoljno je da nekoliko osoba "nasedne" i isplatiće se hiljade i hiljade poslatig e-mail poruka. Takođe, do e-mail adresa dolazi se ili na Dark Webu ili kroz "probijanje" sigurnosnih postavki raznih većih web stranica.

Povezane vesti - POMOĆU FACEBOOK-A I TWITTER-A: Procureli lični podaci 1,2 milijarde ljudi

Zato, kao rešenje najbolje je biti oprezan. Nadalje, treba obavezno napraviti sigurnosnu proveru kada se služite PayPal sastavom te pazite na greške u pravopisu, gramatici, interpunkcijama ili razmacima u porukama koje dobijate.

A u poslovnom okruženju bilo bi dobro kada bi se pohađali neki kursevi ili edukativne radionice, a kompanije bi pod obavezno trebalo slati svoje ljude na usavršavanja. Jer, koliko god smo usavršili razne sisteme koji brinu o našoj sigurnosti, toliko postajemo sve ranjiviji. Napadi postaju sve sofisticiraniji, teško ih je "provaliti", pojavljuju se napredniji programi i virusi koji probijaju zaštite.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve