Biznis
08.12.2022. 17:56
Beta

Restrukturiranje

NBS odlučila: Građanima duži rok za otplatu kredita

Narodna banka Srbije
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u četvrtak usvojila odluke koje omogućuju da banke restrukturiraju potraživanje građanima koji imaju poteškoća u otplati potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost, za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

NBS je navela da je Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno da one, bez uticaja na svoj kapital, fizičkim licima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita.

"To znači da će banka dužniku, koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza, moći nesmetano da produži rok za otplatu tih vrsta kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina", navedeno je u saopštenju.

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

Dodaje se da je na ovaj način omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta Euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita.

Dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Te ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

"Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, NBS u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima", navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se da je kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a oni mogu da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve