Biznis
10.11.2022. 13:58
Beta

Osmi put ove godine

NBS povećala referentnu kamatnu stopu

Berza
Izvor: Shutterstock

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, sa četiri na 4,5 odsto, saopštila je NBS.

U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice, na 3,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 5,5 odsto.

Nastavljeni troškovni pritisci i rast inflacije, pre svega usled rasta uvoznih cena, uticali su na odluku Izvršnog odbora NBS da dalje poveća referentnu kamatnu stopu i time pooštri domaće monetarne uslove, ističe se u saopštenju.

"Donošenjem ovakve odluke NBS utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije", navela je centralna banka.

Ovo povećanje referentne kamatne stope je njeno osmo uzastopno povećanje, s kojim je od aprila ove godine povećana za ukupno 350 baznih poena.

Izvršni odbor NBS smatra da su globalni inflatorni pritisci jači i postojaniji od prethodno očekivanih. Inflacija se u zoni evra, najvažnijem trgovinskom partneru Srbije, nalazi na najvišem nivou od njenog osnivanja i njen povratak u granice cilja ne očekuje se pre kraja 2024. godine.

"Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj meri određuju globalni troškovni pritisci, dok je bazna inflacija (8,6 odsto međugodišnje u septembru), koja je takođe rasla prethodnih meseci pod uticajem više uvozne inflacije, i dalje na znatno nižem nivou od ukupne inflacije (14 odsto međugodišnje u septembru)", navela je NBS.

Kako je objašnjeno, tome doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u ovim izuzetno neizvesnim međunarodnim okolnostima.

Prema novembarskoj srednjoročnoj projekciji ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka, po proceni NBS, delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

Nakon relativno visokog rasta u prvoj polovini godine od oko 4,1 odsto međugodišnje, privredna aktivnost u Srbiji je usporila u trećem tromesečju – prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 1,1 odsto.

"Usporavanje privredne aktivnosti bilo je veće od očekivanog, na šta su se najviše uticali ovogodišnja suša i znatno lošija poljoprivredna sezona od pretpostavljene, smanjenje eksterne tražnje, kao i nastavljen rast troškova u proizvodnji, koji se pre svega odražava na nižu proizvodnju u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji. Takođe, zbog niskog vodostaja reka nastavljen je i pad aktivnosti u sektoru energetike", navela je centralna banka Srbije.

Izvršni odbor NBS očekuje da će domaća privredna aktivnost biti usporena i u ostatku ove i početkom naredne godine, a da će nakon toga ubrzati, kako budu slabili efekti faktora koji su uticali na nižu eksternu tražnju, kao i usled planirane realizacije investicionih projekata, pre svega u infrastrukturu.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji s novim makroekonomskim projekcijama, koje će detaljnije biti predstavljene javnosti na konferenciji za novinare 15. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 8. decembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?
Inflacija

Federalne rezerve

08.11.2022. 23:15

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?

"Mislim da to ne bih ponovio“, rekao je Džej Pauel, predsednik Federalnih rezervi u Sjedinjenim Državama. On još uvek pokušava da se pomiri sa greškama i lošim procenama koje je napravio, a njegovi dosadašnji postupci su ga stavili na listu 50 ljudi sa najvećim uticajem na tržište, koju je objavio "Marketvoč“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve