Biznis
15.10.2021. 11:27
Tanjug

Energetika

Novi pravilnik za tržište električne energije i prirodnog gasa

Cevi, gas
Izvor: Shutterstock

"Pravila o sprečavanju zloupotreba na tržištu električne energije i prirodnog gasa", čiji je cilj obezbeđenje transparentnog veleprodajnog tržišta, Agencija za energetiku je stavila na javnu raspravu.

Cilj će biti obezbeđen registracijom učesnika na tržisu, i obavezivanjem lica da prvovremeno i celovito objave povlašćene informacije.

Način ostvarenja je i definisanje zloupotreba koje su kažnjive po Zakonu o energetici, i praćenjem funkcionisanja ovih tržišta.

U Pravilima se navodi i da će učesnici na tržištu veleprodaje imati obavezu da na internet prezentaciji pravoremeno i u celini objave povlašćene informacije o firmi ili postrojenju koje je u njihovom vlasništvu.

gas
Izvor: Shutterstock

Dokumentom se precizno definiše suština manipulacije na veleprodajnom tržištu koje su zabranjene.

Pravilima je predviđeno da Agencija uspostavi Registar učesnika na veleprodajnom tržistu električne energije i gasa i to najkasnije za pola godine od donošenja Pravila.

Predviđa se da učesnici na tržištu registracije podnose od 1. aprila 2022. godine, od kada je planirana i primena Pravila.

Javna rasprava o Pravilima traje do 22. oktobra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Kini cene uglja otišle u nebo
Ugalj

Energetska kriza

13.10.2021. 10:09

U Kini cene uglja otišle u nebo

Cene termalnog uglja u Kini skočile su do rekordnih nivoa, jer su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu s ponudom, a i nova odluka Pekinga da liberalizuje cene električne energije doprinela je povećanju tražnje proizvođača struje za tim energentom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve