Biznis
16.09.2022. 22:00
R. E. / DPA

Potreba za radnicima

Osim iz Srbije, odakle Nemačkoj stiže najviše zahteva za priznavanje diploma

Medicinska sestra
Izvor: Shutterstock

Nemačke vlasti su 2021. priznale više stranih stručnih diploma nego ranijih godina. Trend rasta tako se nastavlja, a najviše podnosilaca zahteva za priznavanje je iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Filipina.

Broj priznatih diploma prošle godine je porastao za pet odsto, na 46.900, saopštio je u četvrtak savezni zavod za statistiku. Priznate diplome su ocenjene kao potpuno ili delimično ekvivalentne nemačkim. 

Dvocifren rast priznatih diploma od 2016. do 2019. ipak nije dostignut. Isto važi za nove zahteve, od kojih je broj priznatih diploma prošle godine porastao samo za pet odsto, na 43.900.

Oko dve trećine svih priznatih stručnih diploma je iz medicine.

Nemački Institut za privredu ukazao je na veliku potrebu za kvalifikovanim radnicima i zatražio olakšice za useljavanje.

Naspram 350.000 nepopunjenih radnih mesta za kvalifikovane radnike u prošloj godini stoji svega 46.900 priznatih stranih diploma. Tek svako sedmo mesto, u najboljem slučaju, moglo je da bude popunjeno kvalifikovanim strancem, piše DPA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko se razlikuju plate na istoku i na zapadu Nemačke
novčanik, novac, pare

Ujedinjeni, ali...

09.04.2022. 16:30

Koliko se razlikuju plate na istoku i na zapadu Nemačke

Nemačka se ujedinila pre više od 30 godina, ali plate su i dalje veće na zapadu nego na istoku države. Razlika se veoma sporo smanjuje, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve