Biznis
13.12.2022. 16:05
Beta

Za starosnu i prevremenu

Ovo su novi uslovi za penziju, koji važe od 1. januara 2023.

penzioneri
Izvor: Shutterstock

U Srbiji će od 1. januara 2023. godine važiti novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2023. godini 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsetio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Кod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja pokreće se na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali Fonda prema mestu prebivališta podnosioca.

U slučaju da lice nema mesto prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NBS odlučila: Građanima duži rok za otplatu kredita
Narodna banka Srbije

Restrukturiranje

08.12.2022. 17:56

NBS odlučila: Građanima duži rok za otplatu kredita

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u četvrtak usvojila odluke koje omogućuju da banke restrukturiraju potraživanje građanima koji imaju poteškoća u otplati potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost, za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve