Biznis
25.09.2021. 06:05
R.E.

Zoran Drobnjak

"Pančevac" se ruši i pravi se nov most

Pančevački most
Izvor: Shutterstock

Za Pančevački most u Beogradu ne postoji mogućnost sanacije, zbog čega će biti srušen, a pored njega će prethodno biti izgrađen novi most i neće biti prekida saobraćaja. Izgradnja novog mosta preko Dunava koštala bi oko 200 miliona evra, rekao je za Biznis.rs direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Kako je naveo, došlo je vreme za rušenje popularnog "Pančevca", jer je most star, a u naredne tri ili četiri godine u njegovoj blizini nići će novi most.

"Prvo moramo da sagradimo novi most, kako bismo srušili stari. Ne možemo da samo srušimo Pančevački most, jer šta ćemo posle sa tim narodom preko Dunava? Pre svega moramo da uradimo projekat, kako bismo videli da li tamo uopšte ima mesta za tako nešto, pa da onda izgradimo nove saobraćajnice i povežemo taj most. Radimo projekte za rampe za most sa obe strane, a onda sledi projekat novog mosta. Potom idemo da tražimo sredstva, pa gradimo novi most, a stari rušimo. Onda će Beograđani, a posebno građani Borče, Koteža, Opova, Pančeva i drugih mesta preko reke biti zadovoljni“, izjavio je Drobnjak za Biznis.rs.

On je dodao da je Pančevački most star, ali da o njemu vode računa Grad Beograd, Ministarstvo saobraćaja i Železnica, dok Putevi Srbije vode računa o kolovozu, kuda ide saobraćaj, i on se uvek prati.

"Vodi se računa da ne dođe do nekog problema, reagujemo, saniramo ga. U planu je da se uradi i jedan most u Vinči, imamo da radimo sektor obilaznice od Beograda do Pančeva, zatim preko Dunava u Smederevu. Dunav je ozbiljna reka, mnogo je teže raditi most na njemu nego na Savi. Na obilaznicama oko Beograda postoje problemi i u pravcu Pančeva se uz teškoće radi tunel, zbog problema sa regulisanjem saobraćaja tokom izgradnje“, naglasio je direktor Puteva Srbije..

On je objasnio je da, iako se prethodnih godina govorilo o sanaciji i rekonstrukciji, to nije moguće, kao i da je potpuno neisplativo, budući da je most oštećen sve do samog temelja. Tačna lokacija novog mosta i udaljenost od ‘Pančevca’ trenutno nisu poznati.

"Pančevački most je veoma star, problem je svaki deo mosta, pa i stubovi i sam temelj. Ne treba bacati novac na sanaciju, jer je nemoguća. Kada most ima više od 60 godina, kao što je slučaj sa Pančevačkim, sanacije se vrlo retko rade. To smo uradili na Gazeli, na mostu koji je bio star 30 godina, i to je koštalo 55 miliona evra, jer nije postojala alternativa, niti mesto za novi most. Potrebno je više stručne snage, rukovodilaca građevinskim mašinama i zanatskih radnika koji bi bili prisutni na izgradnji putne infrastrukture i mostova“, istakao je Drobnjak.

Podsećanja radi, još 2006. godine detaljnim pregledom betonskih rekonstrukcija utvrđen je veliki broj oštećenja na Pančevačkom mostu, dok su 2008. godine uočena još veća pogoršanja i to na osnovnim konstruktivnim elementima. U oktobru prošle godine obnovljena je javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija mosta. Još tada stručnjaci su smatrali da je neophodna rekonstrukcija mosta i njegovih prilaznih konstrukcija.

JP Putevi Srbije tada je raspisalo javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija na desnoj obali Pančevačkog mosta, na potezu od Bogoslovije do Krnjače. Procenjena vrednost javne nabavke je do 70 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lančani sudar 6 vozila na Pančevačkom mostu
Saobraćajka, udes, sudar

Ima povređenih

08.09.2021. 19:13

Lančani sudar 6 vozila na Pančevačkom mostu

Na Pančevačkom mostu, u smeru iz centra grada ka Pančevu, oko 17.10 časova došlo je do lančanog sudara šest vozila, rečeno je Tanjugu u MUP-u.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve