Biznis
10.06.2024. 13:55
Beta

Jug Srbije

Počela berba višanja, a evo kolika je otkupna cena

voće, berba, višnje
Izvor: Shutterstock

Berba višanja je proteklog vikenda počela na jugu Srbije, a otkupna cena je od 70 do 85 dinara za kilogram.

Inženjer voćarstva i vlasnik voćnjaka višanja iz Merošine Hranislav Perić kazao je za agenciju Beta da je otkupna cena prihvatljiva, ali je ukazao da je ovogodišnji rod višanja izuzetno slab.

On je kazao da je ovogodišnji rod višanja manji za 30 odsto od prošlogodišnjeg, ali je prošlogodišnji bio za 50 odsto manji od roda u 2022. godini.

Po njegovim rečima, u pojedinim voćnjacima na stablima je svega po nekoliko kilograma višanja.

Naveo da je poređenja radi, na jednom otkupnom mestu u Merošini prošle godine prvog dana otkupa predato 10 tona višanja, a ove godine jedva jedna tona.

"U periodu cvetanja bile su izuzetno visoke temperature i suv vetar, što je onemogućilo oplodnju cvetova. Pored toga prošle godine su mnoge zasade zahvatile bolesti, među kojima i monilija, što se odrazilo i na ovogodišnji rod", objasnio je on.

"Dobar rod imaće samo oni voćari koji su poštovali sve agrotehničke mere, a takvih je malo. Ljudi su prestali da ulažu u zasade jer su prethodnih godina otkupne cene višanja bile izuzetno niske", rekao je Perić.

Po njegovim rečima, brojni zasadi višanja na području merošinske opštine su proteklih godina napušteni, pa je sada pod tim voćem oko 500 hektara, dok je pre desetak godina opština Merošina prednjačila u Srbiji sa 2.000 hektara višnjika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve