Biznis
03.05.2024. 16:30
R.E.

Pekar, lekar, apotekar...

Koji poslovi su najtraženiji kod "komšija"?

kuvar, kuvanje
Izvor: Shutterstock

Prema podacima koje je objavio Ekonomski institut u Zagrebu, potražnja za radom u Hrvatskoj je u aprilu ove godine manja za 5,4 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazao je indeks slobodnih radnih mesta, prema kojem su najtraženiji i dalje prodavac, konobar, kuvar, vozač i magacioner.

To je, navodi se, četvrti mesec za redom u kojem se beleži pad na godišnjem nivou za 5,4 posto, ali je i usporavanje pada u odnosu na 8,4 posto zabeleženih u martu prošle godine.  

To upućuje da je u odnosu na prethodni mesec potražnja za radom porasla za 1,3 posto, ali od početka ove godine indeks je ukupno ipak u padu, i to za 2,7 posto, saopšteno je iz Ekonomskog instituta.  

Analitičari Instituta smatraju da treba pričekati barem podatke za maj da bi se sa većom sigurnošću mogli komentarisati signali s tržišta rada i njihov uticaj na stopu rasta realnog BDP-a.  

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na april prošle godine. Najtraženiji su prodavci, slede konobari, kuvari, vozači i magacioneri. Programeri su na listi najtraženijih zanimanja pali za šest mesta, s 19. na 25., kao i poslovi u finansijama, koji su pali sa 15. mesta na 21..

Na istoj listi rast potraženje beleže farmaceut i kozmetičar, naveli su iz Instituta, prenela je Hina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve