Biznis
01.02.2022. 14:52
R.E./Slobodna Dalmacija

Petar Tutavac

Preminuo tvorac "Plazme" i "Domaćice"

Plazma, keks, biskvit
Izvor: Shutterstock

Petar Tutavac, jedan od autora recepture "Plazma" keksa i tvorac keksa "Domaćica", preminuo je u 88. godini.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno). Sa trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb, piše Slobodna Dalmacija.

Godine 1949. preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika "Kraš", gde su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u "Krašu".

"Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega", rekao je tada Petar, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.

Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je Domaćica. Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je on zamislio.

Kruna karijere Petra Tutavca dogodila se u Požarevcu, gde je osnovao fabriku keksa Bambi, čiji je zaštitni znak lik iz Diznijevog crtaća. Interesantno je da je devojčica na kutiji plazma keksa njegova ćerka.

"Dogovorili smo se da možemo da proizvodimo Plazmu, ali da je ne možemo izvoziti na italijansko tržište, a onda sam ja tražio da Italijani ne mogu kod nas da izvoze svoj plasmon. Takav je bio dogovor", kazao je.

Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao.

"To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovek", rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plazma omiljeni domaći proizvod 11. godinu zaredom
Dodela priznanja „Moj izbor“

Priznanje "Moj izbor"

28.09.2021. 15:59

Plazma omiljeni domaći proizvod 11. godinu zaredom

Brend Plazma, kompanije Bambi, proglašen je za najomiljeniji domaći proizvod u kategoriji Slatkiši, isključivo na osnovu glasova potrošača u okviru tradicionalne dodele priznanja "Moj izbor" u organizaciji Udruženja "Moja Srbija".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve