Biznis
13.06.2023. 00:40
R.E.

Da li ih i vi kupujete?

"Lažnjaci" idu kao alva, svuda u svetu

šanel, torba, tašna
Izvor: Shutterstock

Ljudi širom Evrope sve češće kupuju falsifikovanu robu, ignorišući upozorenja o riziku.

Bilo da je reč o odeći, obući, pametnim satovima ili parfemima, svaki osmi učesnik jedne ankete priznao je da je u poslednjih 12 meseci kupovao robu za koju je znao da je falsifikovana.

To je 13 odsto ispitanika, odnosno osam procentnih poena više nego u prethodnoj anketi iz 2020. koju je, kao i novu, uradila Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO), prenosi dpa.

Među mlađima, od 15 do 24 godina, udeo kupaca falš proizvoda je čak 26 odsto, odnosno 16 procentnih poena više nego pre oko tri godine, saopštila je EUIPO u ponedeljak.

Studija jasno pokazuje da mora da se radi više na zaštiti potrošača, rekao je izvršni direktor EUIPO Kristijan Aršambo.

Glavni razlog za kupovinu lažnih robnih marki je povoljna cena.

Nemačka, u poređenju sa drugim zemljama EU, stoji relativno dobro. Među više od 1.000 ispitanika iz Nemačke "samo" je 10 odsto reklo da je u poslednjih godinu dana kupilo falš robu. Ipak, udeo takvih kupaca i u Nemačkoj ide naviše - 2020. ih je bilo četiri odsto.

Iznad proseka EU su Bugarska sa 24 odsto, Irska i Luksemburg sa po 19 i Rumunija sa 18 odsto. Na drugom kraju lestvice je Finska sa osam odsto.

Falsifikovanje robe je posao vredan milijarde evra i velika većina građana EU to zna. U anketi se oko 80 odsto složilo da od toga profitiraju kriminalne organizacije koje ugrožavaju proizvođače i radna mesta.

Dve trećine ispitanika je navelo da zna da falsifikovanje proizvoda može biti rizik zdravlju i bezbednosti potrošača, kao i životnoj sredini.

EUIPO ističe da je svest o tome sve jača, pa ipak skoro trećina građana EU je rekla da može da razume postupak. Kod ispitanika iz grupe 15-24 takav stav ima između 31 i 50 odsto.

Kada je reč o onlajn sadržaju, četiri petine učesnika ankete se izjasnilo protiv skidanja nelegalnih kopija. Radije kupuju autentične, pod uslovom da su dostupni.

Međutim, skoro dve trećine, 65 odsto, je reklo da je u redu "skinuti" nešto ilegalno sa interneta ako nije legalno dostupno, na primer zbog geografskih ograničenja. Da je to u poslednje vreme i sama uradilo, priznalo je 14 odsto ispitanika.

Anketa

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve