Biznis
27.07.2022. 17:35

Najavljeno...

Rusija smanjila protok gasa kroz Severni tok 1

Gas
Izvor: Shutterstock

Ruska kompanija Gasprom smanjila je količinu prirodnog gasa koji teče glavnim gasovodom Severni tok 1 iz Rusije u Evropu na 20 odsto ukupnog kapaciteta.

Za najnovije smanjenje isporuke gasa Rusija je okrivila tehničke probleme, ali Nemačka to smatra političkim potezom kojim se podstičpe neizvesnost i podižu cene dok traje rat u Ukrajini.

Gasprom je smanjenje najavio u ponedeljak, što je podstaklo strahove da bi Rusija mogla isključiti gas u potpunosti kako bi izvršila pritisak na Evropu koja pokušava da skladišti gas za zimu.

Podaci na sajtu Severnog toka i šef regulatora nemačke mreže Klaus Miler potvrdili su smanjenje.

"Gas je sada deo ruske spoljne politike i verovatno ruske ratne strategije", rekao je Miler..

Vlade država članica EU juče su se složile da smanje upotrebu prirodnog gasa kako bi se zaštitile od daljih rezova u snabdevanju Rusije.

Nacrt zakona ima za cilj smanjenje potražnje za gasom za 15 odsto od avgusta do marta kroz korake koji nisu obavezujući za države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU države revidiraju plan o smanjenju potrošnje gasa
Gas

Energetska kriza

25.07.2022. 23:45

EU države revidiraju plan o smanjenju potrošnje gasa

Zemlje Evropske unije nastoje da ublaže plan kojim se od 27 članica zahteva da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta do marta, prenosi Radio slobodna Evropa i dodaje da bi novi predlog trebalo da odobre minisitri energetike zemalja EU na sutrašnjem sastanku.
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve