Biznis
12.03.2023. 09:52
Beta

Ministar finansija

Siniša Mali o penzijama i inflaciji

inflacija, cene, kupovina, račun
Izvor: Shutterstock / Denys Kurbatov

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, a da će se tačan iznos znati do jeseni.

Mali je za današnje izdanje Večernjih novosti rekao da će u septembru Srbija u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) "imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom", koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.

Na pitanje da li se od marta očekuje usporavanje inflacije, kako je ranije najaviljivano, Mali je odgovorio da je inflacija "uvezena" i da su se "svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner.

"Optimista sam, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama, kako bi se anulirali dodatni negativni efekti eventualnog pogoršanja parametara. Svi trpimo posledice, to je neizbežno", rekao je Mali i dodao da "Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija".

Povodom profesionalizacije javnih preduzeća, što je deo i agende sa MMF-om, Mali je rekao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.

"Očekujem da se predlog zakona nađe pred vladom u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo konačno, nadam se, rešiti ovo važno pitanje", kazao je Mali.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada se očekuje pad inflacije u Srbiji
inflacija, cene, kupovina, račun

Jorgovanka Tabaković

06.03.2023. 20:25

Kada se očekuje pad inflacije u Srbiji

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se znatniji pad inflacije u Srbiji očekuje u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine trebalo da bude upola niža nego na početku, kada je iznosila 15,8 odsto.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve