Biznis
06.03.2023. 13:15
Beta

Jorgovanka Tabaković

Šta tačno znači veštačko slabljenje dinara i koje su posledice toga

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Očuvana relativna stabilnost dinara prema evru, jedan je od ključnih stubova finansijske stabilnosti, izvesnosti poslovanja, investicionog i potrošačkog poverenja, izjavila je u ponedeljak guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i kritikovala zalaganje pojedinaca za veštačko slabljenje dinara u odnosu na evropsku valutu.

"Očuvana relativna stabilnost dinara prema evru i u uslovima globalne neizvesnosti bila ja važna kočnica većeg prenosa efekata rasta svetskih cena na domaće cene. Ima pojedinaca koji se zalažu za veštačku deprecijaciju dinara, a jedini argument im je podrška izvozu. NBS ima sidro koje se zove stabilan kurs i držimo ga čvrsto", rekla je Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

Podsetila je da se dugi niz godina Srbija znatno češće i više sučava sa apresijacijskim pritiskom.

"Takođe, činjenica je da nekoliko epizoda znatnog slabljenja dinara u periodu od 2000. do 2012. godine nije pomoglo rastu privrede, ali jeste imalo negativne posledice na poslovno i investiciono poverenje, na inflaciju, inflaciona očekivanja, finansijski sektor, ali i ukupnu privrednu aktivnost", kazala je guvernerka.

U prilog tome, navela je da je izvoz robe i usluga od 38 milijardi evra u 2022. godini bio 3,3 puta veći od izvoza robe i usluga u 2012. godini, kada je iznosio 12,5 milijardi evra.

Istakla je da rekordne devizne rezerve Srbije od 20,9 milijardi evra garantuju stabilnost ekonomiji, kao i da su "stub odbrane od širokog spektra rizika".

"Na to ukazuje i da se devizne rezerve nalaze iznad referentnih vrednosti svih mera koje se koriste za ocenu njihove adekvatnosti, od pokrivenosti 5,8 meseci uvoza robe i usluga i da iznose 270 procenata duga koji dospeva u narednih godinu dana", rekla je Tabaković.

Dodala je da je rezerve zlata Srbija povećala na 38,5 tona, "pri čemu je njihovo učešće u deviznim rezervama od 10,8 odsto znatno više od proseka za zemlje u razvoju i približava nas proseku koje imaju razvijene zemlje".

"Tokom tri ekstremno teške godine imali smo priliv stranih direktnih investicija od 11,3 milijarde evra, što je više od sedam odsto BDP-a godišnje. Uz to, tokom prošle godine ostvaren je njihov rekordan godišnji priliv od 4,4 milijarde evra, od toga je blizu 60 odsto i dalje usmereno u razmenjive sektore, što znači da sada većina investicija iz prethodnih godina doprinosi izvozu", kazala je ona.

Tabaković je dodala da je učešće problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama spušteno na tri procenta, što je njihov najniži nivo i za 1,1 procentni poen manje od nivoa pre pandemije.

"To je pokazetelj da je kvalitet aktive banaka očuvan nakon prestanka mera ekonomske pomoći države, da rast kamatnih stopa nije imao negativne efekte na finansijsku stabilnost i da su sve mere koje su donošene dale željene efekte", ocenila je guvernerka.

Podsetila je i da je kreditni rejting zemlje zadržan na korak do investicionog, "uz ocenu rejting agencija da Srbija im koherentan okvir ekonomske politike, kredibilnu monetarnu politiku, očuvan umeren nivo javnog duga, adekvatan nivo deviznih rezervi, kao i stabilan bankarski sektor".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je baš američki dolar toliko važan za svetsku ekonomiju
svetska ekonomija, novac

Ključna uloga

04.03.2023. 19:35

Zbog čega je baš američki dolar toliko važan za svetsku ekonomiju

Nedavni istraživački rad njujorške Banke federalnih rezervi razmotrio je ključnu ulogu američke valute u odnosu na globalne ekonomske aktivnosti, opisujući njen uticaj kao samojačajući "imperijalni krug“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve