Biznis
03.03.2023. 17:40
Beta

Nisu isključena spajanja

Koliko banaka posluje u Srbiji i ima li ih previše

banka 21. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da u Srbiji posluje 21 banka, a da je, prema stučnim procenama za veličinu tržišta, optimalan broj oko 15, pa da nisu isključena spajanja.

"U ovom trenutku u Srbiji posluje 21 banka. Prema stručnim procenama, za veličinu našeg tržišta optimalan broj bi bio niži, oko 15 banaka, medjutim odluku o tome donose vlasnici i menadžment pojedinih banaka", rekao je Vasić za Betu, povodom spajanja AIK banke i Eurobank Direktne banke.

Dodao je da je procena banaka pre svega tržišna, da li kroz spajanja mogu da optimizuju svoje poslovanje, da povećaju tržišne udele, da kroz spajanje ponude klijentima kvalitetniju i raznovrsniju ponudu.

Vasić je rekao da su to razlozi koji pokreću vlasnike banaka na preuzimanja drugih banaka.

"Iz dosadašnjih iskustava može se zaključiti da se spajanjem AIK banke i Eurobank Direktne banke to i dogodilo, da su korisnici iz reda stanovništva i privrede spajanjima dobili viši kvalitet usluge i nove proizvode koje do tada nisu imali", rekao je Vasić.

Kada se to ima u vidu, kako je rekao, može se proceniti da nova spajanja nisu isključena, da za njih ima tržišnog opravdanja, ali da je odluka isključivo na predstavnicima kapitala pojedinih banaka.

AIK banka je u četvrtak potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne banke Srbija.

Dosadašnjim akvizicijama AIK banka, se kako je ocenila, pozicionirala kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, ali i kao prva i jedina domaća banka koja je svoje poslovanje proširila i na tržištu EU.

AIK banka je, kako je naveo menadžment, sa tržišnim učešćem od 8,2 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, kreditnim portfoliom od preko 2,2 milijarde evra i depozitnom bazom od 2,8 milijardi evra, "prepoznata kao pouzdana, stabilna i odgovorna finansijska institucija, posvećena pružanju bankarskih usluga visokog kvaliteta svim segmentima privrede i stanovništva".

Ta banka ima 1.100 zaposlenih, mrežu filijala u 37 gradova, sa 67 poslovnica i pruža usluge za 740.000 klijenta.

Eurobank Direktna je započela poslovanje u Srbiji 2003. godine kao Eurobank EFG Srbija. Nakon spajanja sa Direktnom bankom, pozicionirala se kao osma banka na tržištu po veličini aktive, sa učešćem od 5,7 odsto, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi evra i depozitnom bazom od 1,5 milijardi evra.

Realizacijom te transakcije AIK banka dalje jača svoju tržišnu poziciju i postaje druga najveća banka na tržištu, sa udelom od 13 odsto u ukupnoj aktivi, depozitnom bazom od preko četiri milijarde evra i jakom kapitalnom osnovom koja prelazi 820 miliona evra.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve o refinansiranju stambenog kredita
kuća, nekretnine

Saveti

26.02.2023. 04:20

Sve o refinansiranju stambenog kredita

Stambeni krediti su postali jedna od najčešćih vrsta pozajmica koja se ponekad otplaćuje i do zrelih godina. S obzirom da su uvek u pitanju veliki iznosi kredita, ponekad je dobro iskoristiti opciju refinansiranja stambenog kredita.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve