Biznis
04.11.2021. 09:05
Tanjug

Najteže u Albaniji

Siromaštvo u EU: Alarmantni podaci

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Oko 40 odsto stanovnika Crne Gore bilo je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, pokazali su podaci Evropskog zavoda za statistiku, Evrostat, za 2020. godinu.

Najteža situacija je u Albaniji gde je, po istim podacima, preko 50 odsto stanovništva bilo u opasnosti od siromaštva, prenosi portal bankar.me.

Podaci Evrostata se odnose na zemlje članice Evropske unije (EU), Evropske ekonomske zone i zemlje Zapadnog Balkana. Nakon Albanije sa stopom od 51 posto i Crne Gore (oko 40%), u najvećem riziku od siromaštva su Turska (38%) i Severna Makedonija (oko 35%).

Prosečna stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, po Evrostatu, iznosi 21,9 odsto, što se odnosi na 96,5 miliona ljudi.

Rizik od siromaštva podrazumeva domaćinstva koja se suočavaju s teškom materijalnom i socijalnom ugroženošću, koja sebi ne mogu da priušte određene materijalne stvari ili društvene aktivnosti, ili imaju vrlo nizak intenzitet rada, nivo obrazovanja, itd…

Prema istim podacima, u najvećem riziku od siromaštva, na evropskom nivou, su čene, mlađi ljudi i osobe sa nižim stepenom obrazovanja.

Najproblematičnije zemlje u EU po ovom pitanju su Rumunija i Bugarska, sa oko 35 odsto rizika. Navodi se da je prosečna mesečna plata u tim zemljama 460 evra, dok je stopa nezaposlenosti u martu ove godine bila 12 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve