Biznis
24.06.2021. 09:48
Tanjug

Rok dopeća 10 godina

Slovenija izdala prvu obveznicu za održivost

ekologija, novac
Izvor: Shutterstock

Slovenija je izdala prvu obveznicu za održivost u iznosu od 1,0 milijardi evra i s rokom dopeća od 10 godina, radi finansiranja isključivo održivih projekata.

Kako prenosi agencija STA, Slovenija je prva država u centralnoj i istočnoj Evropi i druga među članicama Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu, što je Ministarstvo finansija ocenilo kao prekretnicu, dodajući da je potražnja investitora daleko nadmašila ponudu.

Sredstva pribavljena prodajom ove obveznice koristiće se za finansiranje ili refinansiranje ekoloških ili socijalnih projekata uključenih u državni budžet, kao i za unapređenje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i/ili održivih obveznica.

Potražnja više od 210 investitora premašila je 8,4 milijarde evra. Obveznica serije RS88 izdata je sa kuponskom stopom od 0,125 posto i prinosom do dospeća od 0,170 procenata.

Realizacija emisije prve slovenačke obveznice za održivost bila je poverena bankama: Barkliz, BNP Pariba, Kredi Agrikol CIB, Goldman Saks Banka Evropa, J.P. Morgan i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

Više od 47 odsto kupaca su menadžeri fondova, osiguravači i penzioni fondovi, preko 35 procenata su banke i približno osam posto su hedž fondovi.

Od ukupnog broja kupaca, njih više od 28 posto su iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, 20 odsto iz Velike Britanije i Irske, skoro 12 procenata iz Francuske i Beneluksa i 11,6 posto iz Slovenije.

Vlada u LJubljani je najavila sredinom maja da razmatra izdavanje zelenih, socijalnih ili održivih obveznica, navodeći da će ulaskom na tržište „održivosti“ Slovenija slediti strateške ciljeve - proširenje baze investitora i otvaranje novih kanala distribucije državnih obveznica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekološki projekti vredni 107,5 miliona dinara
Zorana Mihajlović, 10. 6. 2021.

NIS i Vlada Srbije

10.06.2021. 13:01

Ekološki projekti vredni 107,5 miliona dinara

Kompanija NIS je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata, kao i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve