Biznis
14.10.2021. 17:50
Tanjug

Miladin Kovačević

"Smirivanje cena se može očekivati već sledeće godine"

hrana, kupovina
Izvor: Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), hrana i piće su u septembru poskupeli za 2,3 odsto, usluge restorana i hotela za 0,8 odsto, struje i gasa za pola procenta a direktor RZS Miladin Kovačević kaže da se smirivanje cena može očekivati već sledeće godine.

On navodi da su cene hrane i pića glavni faktor porasta cena u septembru u odnosu na avgust.

"Ove cene su u septembru u odnosu na avgust porasle za 2,6 odsto, a najveći udeo u njihovom rastu su imali meso i sezonsko povrće, koje značajno vuče indeks cena" rekao je Kovačević.

On je za RTS ocenio, da je, kada se gleda cela ova godina, najznačajniji bio rast cena energenata, što se dešavalo od početka godine.

Naveo je da je recimo prošle godine cena nafte bila ispod 30 dolara po barelu a sada je premašila 80 dolara.

Govoreći o mogućim daljim kretanjima istakao je da se do kraja godine može očekivati još povećanja cena raznih proizvoda, a na osnovu onoga što Ministarstvo finansija predviđa u planiranju budžeta, a pre svega u nacrtu rebalansa ovogodišnjeg budžeta, da smirivanje cena može uslediti naredne godine.

Naveo je da je to i prognoza MMF-a u poslednjem izveštaju i da se ona bazira na dijagnozi da je rast cena u najvećoj meri posledica disbalansa koji je napravila pandemija a koji se ogleda u neusklađenosti ponude i potrošnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve