Biznis
24.09.2023. 19:15
R.E.

Energija Sunca

Solarni paneli u svemiru više nisu naučna fantastika

1
Izvor: Shutterstock / Andrei Armiagov

Nove perspektive u proizvodnji čiste energije otvaraju se na nebu, doslovno. Tim Pik, poznat u svetu istraživanja svemira i prvi britanski astronaut iz Evropske svemirske agencije (ESA) koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, veruje da bi solarni paneli u svemiru uskoro mogli da postanu stvarnost.

Jedan od ključnih faktora koji čini solarne panele u svemiru sve izvodljivijim jeste znatno smanjenje troškova lansiranja teških tereta u svemir. Zahvaljujući novim tehnologijama troškovi su smanjeni sa neverovatnih 2700 dolara po kilogramu na 1500 dolara uz pomoć “SpaceX“-ove “Falcon Heavy“ rakete.

Pod okriljem programa “Solaris“, Evropska svemirska agencija revnosno radi na konceptualizaciji i implementaciji solarnih elektrana u svemiru. Njihov cilj je da do 2025. godine prezentuju poslovni plan Evropskoj uniji.

Prepoznajući potencijal ovog poduhvata, britanska vlada je ranije ove godine uložila značajna sredstva. Obećali su 4,3 miliona funti za tehnološke kompanije i britanske univerzitete s ciljem da predvode razvoj svemirske solarne tehnologije.

Za mnoge ljude ideja da se energija šalje sa neba može delovati kao naučna fantastika. Međutim, Tim Pik tvrdi suprotno. Solarni paneli, jednom kad budu poslati u svemir pod okriljem inicijative "Solaris", mogu se međusobno povezivati kako bi formirali ogromne solarne farme. Ove farme mogu neprekidno koristiti energiju Sunca, bez ograničenja noći ili nepovoljnih vremenskih uslova sa kojima se suočavaju solarne farme koje se danas nalaze širom planete.

Solarni paneli u svemiru predstavljaju priliku da iskoristimo obnovljivu energiju na način koji je ranije smatran domenom naučne fantastike. Dok tehnologija nastavlja da napreduje i prepreke u vidu troškova i izvodljivosti se smanjuju, san o korišćenju beskrajne energije svemira postaje sve bliži stvarnosti. Iako postoje izazovi, uz pionire poput Tima Pika i značajna ulaganja, perspektiva čiste, beskrajne energije iz svemira više nije samo vizija, već dostižna budućnost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete
glečer

Detaljan uvid

15.09.2023. 19:10

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete

NASA je finansirala prvo istraživanje glečera uz pomoć satelita. Ova sofisticirana metoda omogućila je naučnicima detaljan uvid u stanje glečera na Zemlji, a zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, istraživanja poput ovog omogućuju preciznu analizu klimatskih promena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve