Biznis
22.09.2023. 12:53
R.E.

Kalifornija

Tužba u ime naroda protiv naftnih kompanija

1
Izvor: Shutterstock / CrystalMage

Glavni tužilac države Kalifornije Rob Bonta podneo je u ime naroda tužbu protiv pet najvećih svetskih naftnih kompanija, tvrdeći da su decenijama obmanjivale javnost o rizicima fosilnih goriva koja se sada povezuju sa klimatskim promenama, a koje uzrokuju oluje i šumske požare.

Tužba je pokrenuta protiv kompanija “Ekson mobajl“, “Šel“, BP, “Konoko Filips“ i “Ševron“. Američki institut za naftu API takođe je optuženi u postupku.

U podnesku na 135 stranica tvrdi se da su kompanije znale barem od 1960-ih da će izgaranje fosilnih goriva zagrejati planetu i promeniti klimu, ali su u javnim izjavama i marketingom umanjile pretnju. Takođe, navedeno je da su naučnici zaposleni u kompanijama znali još 1950-ih da će klimatski uticaji biti katastrofalni i da postoji samo uzak vremenski okvir u kojem zajednice i vlade mogu odgovoriti.

“Rukovodioci naftnih i gasnih kompanija već decenijama su znali da bi oslanjanje na fosilna goriva moglo uzrokovati ove katastrofalne rezultate, ali su potisnuli tu informaciju aktivnim plasiranjem dezinformacija o toj temi“, navodi se u podnesku.

Pravni postupak usledio je nakon desetina tužbi koje su poslednjih godina podnele države, gradovi i okruzi širom Sjedinjenih Država protiv industrije fosilnih goriva, dok se kalifornijska tužba ocenjuje kao jedan od najznačajnijih pravnih izazova s kojima se ta industrija suočava, pišu svetski mediji.

U tužbi se navodi da su naftne kompanije uništile prirodne resurse i prekršile zakone o lažnom oglašavanju i odgovornosti za proizvode… Navodi se i da su naftne kompanije promovisale određene vrste benzina kao ekološki prihvatljive i da su odustale od svojih obaveza smanjenja emisija.

Iz API-ja su osudili tužbu navodeći da o klimatskoj politici treba raspravljati u Kongresu, a ne pred sudovima, dok su slične stavove izneli i predstavnici “Ševrona“ i “Šela“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali potpisao važan sporazum
Siniša Mali

Šansa za domaća preduzeća

21.09.2023. 16:13

Siniša Mali potpisao važan sporazum

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je sa generalnom direktorkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Evropske komisije Kerstin Jorna Sporazum o pristupanju Srbije Programu jedinstvenog tržišta.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve