Biznis
24.11.2021. 13:05
Tanjug

Apple "presavio tabak"

Špijunski softver: iPhone korisnici ugroženi hakerskim programima?

Haker, krađa podataka
Izvor: Shutterstock

Kompanija Apple tužila je izraelsku firmu za elektronski nadzor NSO Grup i njenu matičnu kompaniju zbog navodnog ugrožavanja korisnika Ajfona hakerskim programima.

Softer Pegazus ove izraelske firme može da zarazi i Ajfone i Android uređaje, omogućavajući operaterima da selektuju poruke, fotografije i mejlove, snimaju pozive i tajno aktiviraju mikrofone i kamere, prenosi BBC.

Grupa NSO je saopštila da su njeni alati napravljeni da bi se nadzirali teroristi i kriminalci, međutim softver je navodno korišćen i za špijuniranje aktivista, političara i novinara.

Kompanija NSO Group 24.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Sebastian Scheiner

Grupa NSO kaže da Pegazus isporučuje samo vojnim, policijskim i obaveštajnim službama u zemaljama koje imaju dobro stanje ljudskih prava.

Međutim, ranije ovog meseca američki zvaničnici stavili su ovu kompaniju na trgovinsku crnu listu, uz obrazloženje da je softver "omogućio stranim vladama da sprovode transnacionalnu represiju, što je praksa autoritarnih vlada koje ciljaju disidente, novinare i političke aktiviste".

Ova pravna akcija komapnije Apple je usledila nakon kritika drugih tehnoloških kompanija, među kojima su i Microsoft, Meta Platforms (ranije Facebook), Alfabet vlasnika Google i Cisco Sistems.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao
pedofil, internet, haker

Nesvakidašnja krađa

12.08.2021. 10:34

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao

Haker koji stoji iza jedne od najvećih krađa kriptovalute u istoriji, vratio je više od trećine od 613 miliona dolara ukradenog digitalnog novca, saopštila je platforma za decentralizovano finansiranje (DeFi) Poly Network.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve