Biznis
19.07.2022. 12:05
Biznis.rs

Minimalna zarada

Šta će krajem sledeće godine moći da se kupi za 40.000 dinara?

Hrana
Izvor: Shutterstock

Nezadovoljni najavljenim povećanjem minimalne zarade koja bi, prema predlogu predsednika Srbije, od 1. januara 2023. godine trebalo da bude 40.000 dinara, u jednom od dva reprezentativna sindikata kažu da se o samom iznosu minimalca neće oglašavati dok ne budu čuli zvanične predloge i poslodavaca i države.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) smatraju da su ovom najavom moguće cifre za sledeću godinu pregovori obesmišljeni jer još nisu ni počeli, a faktički su završeni.  

"Imajući u vidu da nije prihvaćena inicijativa našeg Saveza da se dva puta godišnje pregovara o minimalnoj ceni rada, što omogućava i Zakon o radu u uslovima velikog rasta troškova života, kada oni premaše egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenih, i s obzirom na to da je predsednik već izašao sa nekim procentima, mi već sada znamo šta će biti stav vlade u pregovorima, ali i poslodavaca koji će, kao i uvek, reći da minimalnu zaradu ne treba povećavati imajući u vidu ekonomsku krizu", kaže za Biznis.rs potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković.

Zbog toga će, kako navodi, sačekati da prvo poslodavci i država izađu sa iznosom minimalca za narednu godinu, pa će tek onda sam sindikat izneti svoj stav.

"Mi se nećemo oglašavati, naravno osim našeg već opštepoznatog stava da treba izjednačiti minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom i da oko toga uopšte ne treba da pregovaramo. Eventualno možemo da komentarišemo u slučaju da iznos bude iznad minimalne potrošačke korpe", podvlači sagovornik Biznis.rs.

Najavljeno povećanje, kaže on, ne znači ništa ako troškovi hrane i života zahvaljujući inflaciji premaše taj iznos.

"Ništa nam ne znači da sada živimo u nadi da ćemo od 1. januara imati 40.000 dinara, jer do tada treba preživeti. Zamislite iznos minimalne zarade od 40.000 dinara u decembru 2023. godine? To je zaista obeshrabrujuće, razočaravajuće i jedna od stvari koju smo takođe analizirali. Zato moramo da imamo i plan B, jer u svakom slučaju nismo zadovoljni ovakvim naznakama povećanja minimalne zarade. Sačekaćemo zvanični poziv za pregovore", ističe Vuković.
 

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kaže da Vlada Srbije mora da bude punopravan pregovarač sa poslodavcima i sindikatima. Zato ne prihvataju stav da bi poslodavci i sindikati trebalo od 15. avgusta do 1. septembra da pregovaraju, pa tek ako se ne dogovore da "uskoči" vlada.

"Ako žele da poštuju zakon ove zemlje onda bi 15. avgusta za sto trebalo da dođu pregovarači od autoriteta i digniteta iz vlade", kaže Vuković.
 

Poslodavcima, kako kaže, to očigledno ne smeta jer oni već imaju najave da će biti smanjene neke stope poreza i doprinosa i njima je to dovoljno.

"To je u skladu sa njihovim dugogodišnjim trendovima – smanjiti poreze i doprinose. Ne znam dokle će nas to dovesti? Možda i do trenutka da imamo nulte obaveze prema porezima, a onda država neka odgovori od čega će da funkcionišu zdravstveni i penzioni fond, kao i budžet Republike Srbije“, kaže on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o NIS-u, litijumu, minimalcu za sledeću godinu, premijeru...
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije

14.07.2022. 05:00

Vučić o NIS-u, litijumu, minimalcu za sledeću godinu, premijeru...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve