Biznis
29.11.2022. 15:13
R.E./ dpa

Kod njih nema krize

"Tromesečje iz snova" za automobilsku industriju

automobili
Izvor: Shutterstock

Mada je svetska privreda počela osetno da posrće u trećem kvartalu ove godine, a geopolitička situacija izrazito loša, vodeći proizvođači automobila u svetu su imali "tromesečje iz snova," ocenila je konsultantska kuća Ernst i Jang (EY).

Snabdevanje poluprovodnicima se polako popravlja, a pritom je u usponu prodaja skupih modela iz premium segmenta, navodi agencija u novoj studiji.

Otežavajući faktori će, međutim, početi da deluju i na autoindustriju, ocenio je jedan od savetnika u EY, Peter Fus.

"Sada vidimo da se veliki deo potrošača na važnim tržištima suočava sa ozbiljnm padom kupovne moći. To znači da sve manje ljudi može ili želi da kupi novi automobil," rekao je Fus.

Proizvođači luksuznih automobila verovatno neće, za razliku od ostalih, učestvovati u borbi za kupce putem popusta. Od jula do septembra ove godine, 16 posmatranih kompanija ostvarilo je rekordnu ukupnu dobit i prodaju, navodi se u studiji.

Daleko ispred svih je bio Mercedes-Benc, sa 5,2 milijardi evra operativnog profita, ispred Folksvagena sa 4,7 dok je BMW sa 3,7 milijarde na petom mestu. Sa druge strane, najveći svetski proizvođač, Tojota, ostvario je pad profita od čak 25 odsto.

Čak i na u poslednje vreme uzdržanom kineskom tržištu prodaja je krenula na bolje, rastom od 28 odsto u odnosu na 2021. i posle perioda recesije.

Mercedes je u Kini upisao najveći plus, od 67 odsto. Međutim, kompanija iz Štutgarta je nedavno morala da snizi cene za neke tamošnje modele. "U Kini odavno ne cvetaju ruže, tržište je veoma konkurentno i zahtevno", rekao je Fus, piše "dpa".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poskupljuje registracija automobila
tablice, automobili

Vozači, spremite se

16.11.2022. 11:33

Poskupljuje registracija automobila

S obzirom na to da je Vlada Srbije odredila nove maksimalne iznose lokalnih komunalnih taksi kako bi se uskladile sa inflacijom, izvesno je da će poskupeti i registracija automobila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve