Biznis
21.05.2021. 18:05
R.E.

Pokazalo istraživanje

U Srbiji muškarci i dalje brže napreduju u poslu od žena

posao, uspeh, napredak
Izvor: Shutterstock

Dok su deca bila u uzrastu za vrtić, oko 70 odsto očeva je napredovalo na poslu, dok je to postiglo upola manje majki, pokazalo je istraživanje.

To govori da su žene onemogućene da se bave karijerom i napredovanjem, jer se više angažuju u porodici. Ovaj nesklad postoji i u zaradi i uloženom vremenu.

Ove rezultate istraživanja Ministarstva za brigu o porodici i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz pomoć Evropske komisije, o usklađenosti radnog i porodičnog života, predstavila je pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić.

Kada bi trebalo da menjaju posao, od presudnog značaja za gotovo 90 odsto roditelja bila bi to činjenica da li novi poslodavac nudi neku formu fleksibilnog radnog vremena.

Porodične obaveze i dalje se tradicionalno vezuju za žene, pa su majke najčešće te koje snose najveći deo organizacije kućnih poslova, obaveza oko dece, ali i poslovnog dela života. Zato je ključno da država, opštine i sami poslodavci, u partnerskom odnosu sa zaposlenima, nađu način da stvore uslove za zadovoljne, a time i produktivnije radnike.

"Rodna nejednakost i dalje postoji. Radićemo na tome, pre svega kroz usklađivanje smena u školama i vrtićima, ali i motivisanjem poslodavaca da izađu u susret zaposlenim roditeljima", istakla je Čamagićeva, a prenose Novosti.

Gordana Bjelobrk, koordinatorka projekta, naglasila je da je važno napraviti spregu, gde će poslodavci izaći u susret roditeljima fleksibilnim radnim vremenom.

"Ako možemo da nađemo nešto pozitivno u protekloj kovid godini, to je onda činjenica da je puno poslodavaca uspelo da testira rad od kuće. Cilj je da se taj oblik rada, i kada pandemija prođe, prihvati kao uobičajena opcija", kaže Bjelobrkova. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti
beta-svngs2pf6c.jpg

Moderan, krovni zakon

20.05.2021. 22:57

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve