Biznis
03.02.2022. 13:05
R.E./CNBC

Nov hakerski napad

Ukradeno 320 miliona dolara!

Haker, krađa podataka
Izvor: Shutterstock

Hakeri su ukrali više od 320 miliona dolara kriptovaluta u napadu na jedan od najpopularnijih mostova koji povezuje etereum i solana blokčejnove.

Napad se dogodio u sredu popodne, javlja CNBC.

To je druga najveća krađa ikada, posle kripto pljačke na Poli Netvorku od 600 miliona dolara, i ujedno najveći napad do sada na blokčejn solana, rivala etereuma, koji sve više dobija na snazi u ekosistemu nerazmenljivih tokena (NFT) i decentralizovanih finansijskih platformi (DeFi).

Etereum je najčešće korišćena blokčejn mreža i veliki igrač u svetu DeFi-ja, u kojem programirani delovi koda, poznati kao pametni ugovori, mogu da zamene posrednike poput banaka i advokata u određenim vrstama poslovnih transakcija.

Nedavno predstavljen konkurent, solana, postaje sve popularniji, jer je jeftiniji i brži za upotrebu od etereum blokčejna.

Vlasnici kriptovaluta često ne koriste samo jedan blokčejn ekosistem, pa su programeri izgradili unakrsne mostove kako bi omogućili korisnicima da šalju kriptovalute iz jednog lanca u drugi. Tako je nastao i Vormhol protokol koji omogućava korisnicima da svoje tokene i NFT-ove premeštaju iz solane na etereum mrežu i obratno.

Programeri Vormhola potvrdili su na svom Twitter nalogu da je došlo do nelegalne aktivnosti, navodeći da će mreža biti "neaktivna zbog održavanja“ dok istraže "potencijalnu zloupotrebu“. Zvanični veb sajt protokola je trenutno van mreže.

Prema analizi kompanije za sajber bezbednost blokčejna SertiK, hakeri su za sada ukrali najmanje 251 milion dolara etereuma, skoro 47 miliona dolara solana i više od četiri miliona dolara USDC tokena, koina vezanog za cenu američkog dolara, prenosi CNBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kroz kriptovalute ukrali više od 10 milijardi dolara
Kriptovalute, bitkoin

Divlji Zapad

20.11.2021. 07:05

Kroz kriptovalute ukrali više od 10 milijardi dolara

Investitori širom sveta su ove godine izgubili više od 10 milijardi dolara sredstava, koja su ukradena sa platformi takozvanih "decentralizovanih finansija“ (DeFi), koje oponašaju tradicionalne finansijske usluge koristeći blokčejn tehnologiju, prema izveštaju londonske firme Eliptik.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve