Biznis
03.12.2022. 15:10
R.E.

Evrostat izveštaj

Usporavanje inflacije u Evrozoni

Berza
Izvor: Shutterstock

Inflacija u Evrozoni opala je u novembru zbog usporavanja rasta cena energenata.

Indeks potrošačkih cena – mera koliko potrošači plaćaju robu i usluge – porastao je za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu u novembru, što je pad od 10,6 odsto u oktobru, pokazali su preliminarni podaci statističke agencije Evropske unije "Evrostat“.

Ekonomisti koje je anketirao "Volstrit džornal“ očekivali su inflaciju od 10,4 odsto.

Usporavanje inflacije podstaknuto je smanjenjem cena energenata, koje su u novembru porasle za 34,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa rastom od 41,5 odsto zabeleženim u oktobru.

Međutim, cene hrane, alkohola i duvana nastavile su da dobijaju na zamahu u novembru, povećavajući se za 13,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa rastom od 13,1 odsto u oktobru. Podaci su pokazali da su se cene neenergetskih industrijskih proizvoda i usluga stabilizovale.

Osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje nestabilnije kategorije hrane i energije, porastao je za 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu u novembru, nepromenjen od septembra.

Evropska centralna banka povećala je kamatne stope za 75 baznih poena drugi put zaredom u oktobru kako bi suzbila inflaciju, čak i kada je signalizirala sve veću zabrinutost zbog ekonomskog rasta u regionu. Ekonomisti očekuju još jedno povećanje kamatnih stopa u decembru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?
Inflacija

Federalne rezerve

08.11.2022. 23:15

Koji su razlozi za nastanak najgore inflacije u proteklih 40 godina?

"Mislim da to ne bih ponovio“, rekao je Džej Pauel, predsednik Federalnih rezervi u Sjedinjenim Državama. On još uvek pokušava da se pomiri sa greškama i lošim procenama koje je napravio, a njegovi dosadašnji postupci su ga stavili na listu 50 ljudi sa najvećim uticajem na tržište, koju je objavio "Marketvoč“.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve