Biznis
03.10.2022. 20:15
Beta

IEA

Ušteda gasa ključna da se prebrodi zima

gas
Izvor: Shutterstock

Mere uštede gasa u Evropi biće "ključne" ove zime da bi se zalihe održale na dovoljnom nivou u slučaju potpune obustave ruskog gasa i "kasnog talasa hladnog vremena", saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Obustave u isporuci ruskog gasa, kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi posle invazije na Ukrajinu, dovele su do rasta svetskih cena i navelo je Evropljane da se snabdevaju iz drugih izvora, uvozeći ogromne količine tečnog prirodnog gasa (LNG). 

Zahvaljujući strategiji diverzifikacije, "zalihe gasa su krajem septembra bile popunjene skoro 90 odsto", navodi se u izveštaju IEA, sa sedištem u Parizu.

"Bez smanjenja potražnje za gasom i ukoliko rusko snabdevanje bude potpuno prekinuto, skladišta bi bila popunjena na manje od 20 odsto u februaru, uz pretpostavku visokog nivoa snabdevanja gasom LNG", upozorila je agencija.
 

Navodi se da bi te zalihe bile "pet odsto u slučaju niske isporuke LNG-a".

Da bi se sprečio ovaj scenario, IEA navodi da će Evropa morati da poštuje mere štednje kako bi "održala zalihe na adekvatnim nivoima do kraja grejne sezone".

IEA predviđa i moguće povećanje kineske potražnje za LNG u kontekstu novih ugovora, dok bi hladnija zima takođe dovela do dodatne potražnje u severoistočnoj Aziji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Severni tok 2: Gas više ne curi
1

Baltičko more

02.10.2022. 08:51

Severni tok 2: Gas više ne curi

Gas iz gasovoda Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku prestao je da curi ispod Baltičkog mora, saopšteno je u Berlinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve