Biznis
26.11.2023. 20:05
R.E.

Situacija je alarmantna

Velika ozonska rupa iznad Antarktika

Antarktik, topljenje leda
Izvor: Shutterstock / Bernhard Staehli

U najnovijem istraživanju s Univerziteta u Otagu naučnici su otkrili zabrinjavajuće trendove u ozonskim rupama iznad Antarktika, suprotno uobičajenom javnom shvatanju.

Prema istraživanju, veličina i trajanje ozonskih rupa dramatično su porasli tokom poslednje tri godine, a situacija je iznenađujuće alarmantna.

Studija, koja je analizirala mesečne i dnevne promene ozona na različitim visinama i geografskim širinama unutar antarktičke ozonske rupe, ističe da je rupa ne samo veća u površini, nego i dublja tokom većeg dela proleća. Naučnici upozoravaju da je razumevanje varijabilnosti ozona ključno, s obzirom na značajnu ulogu antarktičkog stratosferskog ozona u klimatskim promenama na južnoj hemisferi.

Hana Kesenih, vođa istraživanja i doktorski kandidat na Fakultetu fizike, naglasila je značaj novih izvora deplecije ozona, ističući da klimatske promene već prouzrokuju ozbiljne posledice. “Povezali smo smanjenje ozona s promenama u vazduhu koji pristiže u polarni vrtlog iznad Antarktika. To ukazuje da velike ozonske rupe možda nisu isključivo rezultat hlorofluorougljovodonika (CFC-ova), već i drugih faktora.“

Jedno od ključnih otkrića studije je da se oporavak ozonske rupe može odložiti zbog neočekivanih izvora hlora, uključujući otpuštanje iz aerosola požara i antropogenih emisija. Iako je Montrealski protokol iz 1987. godine doneo značajno poboljšanje situacije, istraživači upozoravaju da rupa u ozonu ostaje ozbiljan ekološki problem.

Kesenih ističe važnost globalne pažnje na ovu temu, posebno s obzirom na nedavne prirodne katastrofe. “Rupa u ozonu nije samo odvojena od uticaja gasova staklene bašte na klimu; ona je takođe povezana sa delikatnim balansom u atmosferi, što može izazvati ekstremne nivoe UV svetlosti na površini Antarktika i uticati na raspodelu toplote u atmosferi.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kasno je! Ne možemo izbeći ubrzano topljenje zapadnog Antarktika
Antartik

Naučnici upozoravaju

31.10.2023. 04:05

Kasno je! Ne možemo izbeći ubrzano topljenje zapadnog Antarktika

Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte sada ima ograničenu moć da spreči zagrevanje okeana koje bi moglo dovesti do kolapsa ledenog pokrivača na zapadu Antarktika, upozoravaju autori studije objavljene ove nedelje u naučnom časopisu specijalizovanom za klimatske promene, Nature Climate Change.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve