Biznis
19.08.2021. 18:05
R.E.

Hakeri udarili na Likvid

"Vrući novčanici su kompromitovani, sredstva premeštamo u hladne novčanike

Hakeri
Izvor: Shutterstock

Japanska berza kriptovaluta Likvid postala je najnovija meta hakerskog napada u kojem su joj ukradena sredstva u vrednosti od oko 94 miliona dolara.

"Sa žaljenjem izveštavamo da su vrući novčanici #LikuidGlobal kompromitovani, sredstva premeštamo u hladn novčanike", objavila je kompanija na Tviteru i dodala da su depoziti i podizanje sredstava obustavljeni, prenosi Rojters.

Iz Likvida su kasnije poručili da prate kretanje i slanje ukradenih tokena u saradnji sa drugim berzama radi zamrzavanja i povraćaja sredstava.

Vrući digitalni novčanici su dostupni onlajn i osmišljeni su tako da korisnicima omoguće lakši pristup kriptovalutama, dok su hladni novčanici oflajn i teže im je pristupi, zbog čega su obično bezbedniji.

Londonska firma za analizu blokčejna, Elliptik, saopštila je da se na digitalnim adresama, koje je Likvid identifikovao da pripadaju lopovima, ukupno nalazi preko 94 miliona dolara, uključujući 45 miliona dolara u tokenima povezanim sa Etereum blokčejnom.

Haker ili više njih konvertuju te tokene u kriptovalutu eter putem tzv. decentralizovane direktne razmene na mreži, naveli su iz Elliptika, dodajući da pomažu Likvidu u praćenju ukradenih sredstava.

Pre samo nedelju dana, kripto platforma Poli Netvork bila je glavna medijska vest zbog krađe kriptovaluta vredne 610 miliona dolara, jedne od najvećih ikada, ali je par dana nakon pljačke ova kompanija saopštila da joj je etični haker vratio gotovo sav plen.

Likvid, osnovan 2014. godine, prema podacima te kompanije, opslužuje milione klijenata širom sveta i radi u više od 100 zemalja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako su hakeri zaustavili proizvodnju mleka
mleko

Onlajn kriminal

24.06.2021. 09:35

Kako su hakeri zaustavili proizvodnju mleka

Austrijska mlekara "Salcburg Milh“ bila je meta hakerskog napada, usled kojeg je morala da obustavi proizvodnju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve