Biznis
07.06.2022. 00:23
R.E.

Predsednik

Vučić: "Gas imamo za celu zimu, nafta je problem"

struja, gas
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima zalihe gasa za više od 100 dana, a da je najveći problem nafta.

"U ovom trenutku imamo 195 miliona kubnih metara gasa u našem skladištu u Banatskom dvoru, a još 125 u ruskom delu, mi moramo naš deo do 269,5 miliona da napunimo u naredna dva meseca, da imamo 779 miliona ukupno. Sve da bude najgori scenario možemo da izdržimo više od 100 dana, to je cela zima", rekao je Vučić na RTS-u .

On je dodao da će biti potpisan ugovor o sufinansiranju sa Mađarskom, da će deo nabavke gasa biti finansiran iz budžeta, ali nije hteo da govori iz kog dela, već je najavio da će se "to videti iz rebalansa".

Vučić je dodao da najveći problem predstavljaju nafta i ugalj, odnosno da li će do oktobra biti završen remont u TENT-u i Kostolcu, ali da je kako kaže "de fakto uvedeno vanredno stanje" i da država radi na rešavanju problema.

Vučić je potvrdio da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude forimirana do kraja jula i naveo da o tome za sada "razgovara sa svojim saradnicima".

Predsednik Srbije istakao je da građani nisu osetili nestašice i da sad razmišljaju "kako da provedu na moru dan više nego prošle godine".

Kaže da je u Srbiji prodato duplo više ulja nego u ovom periodu prošle godine, a da je u subotu samo Deleze prodao 89,3 tone šećera, jer u Srbiji kupuje čitav region, zato što je najjeftinije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija nastavlja Srbiji da dostavlja gas, a cena je...
gas, gasovod

Dogovoreno

29.05.2022. 14:53

Rusija nastavlja Srbiji da dostavlja gas, a cena je...

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovodili su se u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom, saopštio je Kremlj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve