Biznis
05.10.2022. 10:10
Beta

Iz Budimpešte

Vučić uputio molbu EU da ojača evro

evro
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je iz Budimpešte apel Evropskoj uniji da "učini sve da ojača evro" jer će u suptornom svi van evrozone, kako je naveo, dodatno da osiromaše.

"Molim predstavnike EU da učine sve da ojačaju evro zato što je to sledeća mina za sve nas jer sa rastom dolara rastu cene nafte. Dolar je toliko jak da će Amerikanci biti u poziciji da kupe sve što im je potrebno na evropskom tlu za daleko manje novca nego što su mogli ranije", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka o imigraciji sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Vučić je naglasio da ukoliko evro nastavi da slabi u odnosu na dolar, biće problema u zemljama članicama EU jer evro neće jednako vredeti svuda zbog inflacije i to će da donosi "dodatne ekonomske probleme posebno za nas na periferiji".

"Problem što ćemo mi svi dodatno da osiromašimo, mi koji nismo u evrozoni ili EU jer smo spustili nivo zaduženosti sa 26,5 odsto na 10 odsto u dolarima. Moramo da kupujemo dolare evrima i to je za nas ozbiljan problem", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će evro dobiti i digitalnu verziju?
Evro i dolar

Evropska centralna banka

27.09.2022. 14:20

Da li će evro dobiti i digitalnu verziju?

Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve