Biznis
11.08.2022. 16:55
R.E.

Šta nas čeka

Zorana Mihajlović o ceni struje, zimi koja je pred nama...

struja, sijalica, svetlo
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da "država radi i radiće sve što može" da obezbedi dovoljne količine energije za predstojeću zimu i da je zahvaljujući finansijskoj stabilnosti moguće da se osigura energetska bezbednost.

Mihajlović je za TV Kurir ponovila da će cena električne energije u Srbiji i pored najavljenog poskupljenja i dalje biti najniža u Evropi.

Navela je da je taj korak bio neophodan, s obzirom na povećanje cena u čitavom lancu proizvodnje, ali da će i pored najavljenog poskupljenja cena električne energije u Srbiji biti i dalje je najniža u Evropi.

"Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na olakšice prilikom plaćanja struje, gasa i toplotne energije", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da, kada je reč o predstojećoj zimskoj sezoni, država čini sve što može da obezbedi dovoljno energije i energenata.

"Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, uspevamo da obezbedimo sve, ali to državu mnogo košta. Mi ćemo morati i u narednim mesecima da uvozimo struju, jer imamo ozbiljan problem u elektroenergetici, a smatram da do toga nije moralo da dođe da se drugačije radilo. Sve vreme smo uz EPS, omogućili smo uvoz struje i uglja", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, jedini izlaz za srpski energetski sektor su investicije, posebno u reverzibilne hidroelektrane i obnovljivi izvori energije i to kroz strateška partnerstva.

"Neophodno je da EPS ulaže u postojeće i nove kopov, ali i da konačno počne da gradi nove kapacitete", izjavila je Mihajlovi.

Naglasila je da je cilj da država bude tranzitna ruta u energetici, kao što je u saobraćaju.

"Ono na čemu intenzivno radimo, što je prioritet, jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana", rekla je ona.

Ukazala je da više dobavljača automatski povećava bezbednost države.

"Takođe, želimo da se povezujemo ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Rumunijom, jer želimo da budemo tranzitna ruta i u energetici, kao što smo u saobraćaju, to je vizija kako srpska energetika treba da izgleda", dodala je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana"
1

Zorana Mihajlović

24.07.2022. 19:00

"Mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana"

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za energetsku bezbednost u narednim decenijama važno da Elektroprivreda Srbije (EPS) što pre počne da gradi nove energetske kapacitete i da se mnogo brže ulaže i u prenosnu mrežu.
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve