Biznis
24.07.2022. 19:00
Beta

Zorana Mihajlović

"Mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana"

1
Izvor: MRE / ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za energetsku bezbednost u narednim decenijama važno da Elektroprivreda Srbije (EPS) što pre počne da gradi nove energetske kapacitete i da se mnogo brže ulaže i u prenosnu mrežu.

"Zbog problema u EPS-u mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana. Energetski sistem je veliki i inertan sistem i potrebno je dosta godina da se on uruši, ali i da se podigne. Sigurna sam da se više neće ponoviti ono što smo imali u decembru, kad je država morala da hitno reaguje jer smo imali sistem koji je bio skoro pred kolapsom", rekla je Mihajlovićeva za televiziju Prva.
 

Kako je dodala, da bi država zasigurno imala dovoljno energije i 2030. ili 2040, potrebno je da EPS počne da gradi nove objekte, "kako bismo bili konkurentni i da ne bismo došli u situaciju da budemo zavisni od uvoza.

U saopštenju resornog ministarstva navodi se da je ministarka podsetila da se u elektroenergetici nije gradilo prethodne tri decenije i da je gradnja novih kapaciteta ključna da EPS bude stabilan i da može da bude i regionalni igrač.

"Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je trebalo 2020. godine da bude na mreži, a tek sada su napravljeni prvi koraci, i to na instistiranje Vlade. Srbija ima sve uslove da ima dovoljno energije, jer možemo da koristimo energiju sunca i vetra i da gradimo i RHE, i Đerdap 3, i Bistricu, dva projekta sa kojima se neopravdano kasnilo u prethodnim godinama", rekla je Zorana Mihajlović.
 

Upitana za kritike u vezi sa najavljenim postupkom Energetske zajednice protiv Srbije u vezi sa donošenjem mrežnih pravila, Mihajlovićeva je rekla da je postupak usaglašavanja trebalo da bude završen još 2018. godine i da je ministarstvo stvorilo zakonske uslove da se ti propisi harmonizuju.
 

"Da bi se neki predlog stavio na Vladu, AERS zajedno sa drugim subjektima to mora da pripremi na odgovarajući način, što ovde nije bio slučaj, ali verujem da ćemo taj problem rešiti u narednih desetak dana i ovo je samo opomena da tu proceduru treba završiti", rekla je ona.
 

Mihajlovićeva je kazala da su toplane obezbedile sve što je potrebno za zimu od energanata, kao i da će se Ministarstvo uključiti u rešavanje problema sa snabdevanjem peletom, jer taj energent koristi oko 110.000 domaćinstava i potrebno je voditi računa o svemu što može uticati na energetski bilans.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada odobrila EPS-u novu cenu struje za rezervno snabdevanje
Struja, električna energija

97,50 evra po MWh

02.06.2022. 17:49

Vlada odobrila EPS-u novu cenu struje za rezervno snabdevanje

Vlada Srbije saopštila je da je preporučila Elektroprivredi Srbije (EPS) da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. godine, obavlja po ceni od 97,50 evra po megavatsatu (MWh), bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve