Društvo
03.10.2018. 18:16
B92

Bolonjski sistem u Srbiji "na preispitivanju" kod rektorke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nova rektorka beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže da joj je cilj da se tokom njenog mandata popravi mesto Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

Ona je za RTS podsetila da je neznatan pad BU na Šangajskoj listi posledica lošeg načina finansiranja naučno-istraživačkog rada. "To je ključni faktor koji će se rešiti novim Zakonom o naučnoistraživačkom radu, a i novim Zakonom o fondu za nauku. Očekujemo da će to učiniti situaciju mnogo boljom", rekla je Popovićeva.

Kako kaže, efekat na Šangajskoj listi osetiće se tek za dve godine, tako da u narednom periodu može da se očekuje i dalje mali pad, ali sa tedencijom oporavka.

Popovićeva, koja je preuzela funkciju rektora sa početkom nove školske godine, istakla je da će joj jedan od prioriteta biti reforma i preispitivanje primene bolonjskog sistema.

Ona je objasnila da je cilj da studentima bude bolje, da lakše savlađuju gradivo i da zajedno sa svojim nastavnicima studiranje na osnovim studijama učine kraćim.

"To znači - malo dinamičnija nastava. Takođe, znači i preispitivanje predmeta, u smislu da li su oni opterećeni studentskim obavezama na onaj način kako je zamišljeno ili je previše nastavnog sadržaja stavljeno u predmete i da treba da se urade preraspodele", rekla je Popovićeva.

Preispitivanju predmeta pristupiće Studentski parlament i fakulteti Univeziteta u Beogradu, jer bez studenata, kako je rekla, ne može da se završi taj posao.
Popovićeva je rekla i da će se raditi i na povećanju broja stranih studenata.

"Zbog demografskih trendova naše zemlje, kandidata za studiranje biće sve manje, tako da smo otvoreni za studente sa strane, a za naše studente bi bilo dobro da imaju iskustva sa stranim studentima i predavačima. Iz tog razloga je važno da povećamo broj stranih studenata", rekla je Popovićeva.

Govoreći o hapšenju predsednika Univerziteta sportskog saveza Srbije Siniše Jasnića zbog sumnje da je proneverio novac te organizacije, Popovićeva je rekla da veruje da će istražni organi vrlo pažljivo pristupiti analizi situacije. "Naš problem sa Sinišom Jasnićem je zbog zloupotrebe imena i grba Univerziteta u Beogradu i taj problem još uvek nije raščišćen i nastavićemo da radimo na tome", rekla je Popovićeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve