Društvo
26.03.2018. 12:37
Andrej Mlakar, Foto: Ministarstvo odbrane

SRPSKI MIGOVI PO NATO STANDARDU: Šta se krije iza oznake SD i da li je to 4+ generacija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatska je saopštila da se nalazi blizu odluke da u okviru projekta modernizacije svoje lovačke avijacije kupi 12 polovnih izraelskih F-16 Barak za koje će Zagreb izdvojiti 500 miliona dolara.

U paketu Izraelci su Hrvatskoj ponudili 12 modernizovanih aviona F-16 Barak, sa naoružanjem, dva simulatora, borbenu obuka pilota i garanciju izraelske države da stoji iza čitavog posla, dok će prilagođavanje infrastrukture ići na teret Hrvatske.

Dok Hrvatsku čeka nabavka, u Srbiji su trenutno u toku radovi na 6 novopridošlih migova iz Rusije koji su početkom oktobra prošle godine stigli transportnim avionima na Batajnicu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nedavno je prilikom obilaska radova na 6 MiG-29 i usvajanju školskog aviona " Lasta" u naoružanje RV i PVO upotrebio kovanicu za nabavljene migove „Сербский Доработаны“ koja po njemu predstavlja skraćenicu „SD“ (Srpska Dogradnja) odnosno nivo buduće srpske modernizacije ovih lovaca, iako niko nije ovu modernizaciju definisao u potpunosti.

Ministar Vulin je tad naveo i da će 6 MiG-29 nabavljenih iz Rusije biti podignuti na standard SD, što je četiri plus generacija i da će avioni do kraja biti operativni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

Da li je tako?

Ono oko čega se i dalje vodi polemika jeste oznaka SD. Prema jednoj verziji to je skraćenica od „Сербский Доработаны“ - srpska dogradnja, ali se javlja i verzija serijski ( Серинии  ili Строевои), a "Доработаны“ označava dorađeni.

Druga nepoznanica je da li će se svih 10 aviona zaista dovesti na generaciju 4 + i otkud ministru tvrdnja, ako se zna da SD verzija to svakako ne predstavlja.

Ono što je poznato jeste da Rusija oznakom SD označava avione koji su prilagođeni NATO i ICAO standardima, koja se može realizovati i bez isporuke aviona Rusiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

Na sajtu korporacije RSK MIG za  verziju SD nudi se sledeće:

-mogućnost klasifikacije ciljeva u vazduhu prema pripadnosti svoj ili tuđi unutar NATO standarda bez navođenja od strane zemaljske kontrole;

-kompatibilnost sa satelitskim navigacionim sistemima NAVSTAR (GPS), TACAN radio navigacijom,

- značajno povećanje količine navigacionih informacija dostupnih tokom leta, zahvaljujući dodatnom LCD monitoru i računarskoj opremi;

-dodatne radio stanice kako bi se olakšala komunikacija sa NATO ATC centrima i delovanje u NATO frekvencijskim opsezima;

-instaliranje strobo svetala koja odgovaraju NATO i ICAO standardima tokom leta međunarodnim rutama;

-otkrivanje položaja aviona u slučaju iskakanja pilota iz letelice;

-tokom modernizacije sastav oružja na avionu se ne menja u odnosu na originalnu verziju.

Ono što je zanimljivo jeste da nova radio i komunikaciona oprema, sistemi za navigaciju i sistemi za identifikaciju se proizvode u Velikoj Britaniji i SAD, firme BAE Sistems, Rockvell Collins. Novi multifunkcionalni kolor LCD displej MFD-54-tone i STS-29 su ruskog proizvođača "CSC" Avionics.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Ministarstvo odbrane

Ono što RSK MiG navodi da količina i sastav nove opreme se razlikuje i zavisi isključivo od želja kupca.

U ovu verziju su modernizovani MiG-29 slovačkog vazduhoplovstva 2006. godine. Naime Slovaci  su u naoružanju imali verziju MiG-29A koji su modernizovani na standard SD, a letelice su dobile oznaku AS za jednosede i UBS za dvosede. Uglavnom slovački avioni su verzije 9.12A dok Srbija ima verziju 9.12B. Slovački imaju novi sistem komunikacije, identifikacije, navigacije, dok naši nisu po NATO standardu i nemamo sistem za identifikaciju svoj-tuđi.

Na našim letelicama na remontu i pripremi za modernizaciju za sada izvode srpski stručnjaci uz pomoć ruskih inženjera iz kompanije RSK MIG.

Tragova o podizanju MiG-29 na verziju četiri plus generacije za sad nema.

U Ministarstvu odbrane ističu da je to tek prva faza projekta, koja bi trebala biti završena do kraja 2018, a do 2021. slede sukcesivni radovi na produženju veka upotrebe svih 10 letelica..

Navodno je i planirana treća faza o kojoj se samo zna da bi trebala da omogući upotrebu savremenih raketa vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, ali ta priča je kao stvari izgledaju jako daleko i veoma neizvesna.

Inače uskoro će iz Srbije put Rusije krenuti pet pilota na obuku za ovaj tip aviona. Ono što je poznato jeste da su piloti koji su izabrani nemaju iskustvo na lovačkoj avijaciji i za MiG-29 obučavaće se po prelasku sa školsko-borbenih aviona " supergaleb G-4".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve