Hronika
29.09.2021. 11:21
R.E.

Pitanje za gradonačelnika

Da li je starost vozača uzrok udesa u Zemunu?

Saobraćajna nesreća, udes
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da u slučaju udesa koji se nedavno desio u Zemunu još nije utvrđeno da li je uzrok starost vozača.

Pravila regulisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kako je rekao, moraju da se primenjuju, uključujući i uslove o starosti vozača i obavezne lekarske preglede.

"U našoj zemlji osoba koja nije napunila 24 godine ne može da vozi autobus, dok je u nekim zemljama u okruženju to moguće već u 21. Možemo da kažemo da su naši zakoni nešto oštriji nego u ostalim državama u regionu", objasnio je gradonačelnik u gostovanju na TV Prva.

Radojičić je podsetio da su građani ovog dela Zemuna u više navrata pisali peticije za izgradnju dečijeg igrališta na ovom mestu, kao i da je u prethodnom periodu obezbeđeno 300 saobraćajnih pozicija za bolju bezbednost u blizini škola.

"Bio sam na terenu i razgovarao sa stanovnicima ovog dela Beograda, a kasnije i sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj, kako bismo ovo mesto na kojem se dogodila saobraćajna nezgoda učinili što bezbednijim", rekao je Radojičić.

Kako je naveo, prosečna starost vozila GSP je 7,1 godinu, dok je u Evropi to 11 godina.

"Nabavićemo 100 autobusa na gas i još deset električnih. Godišnje se obavljaju dva tehnička pregleda, a svaki dan autobusi prolaze kontrolu ispravnosti kočnica", poručio je gradonačelnik.

Kako je ranije saopštio MUP, vozač gradskog prevoza na liniji 45 H. D. (72) nalazi se u pritvoru pošto je 24. septembra leteo sa puta i probio ogradu igrališta u Zemunu. Tom prilikom je teže povređeno jedno dete, a povređeno je i pet putnika iz autobusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vozio automobil sa 2,44 promila alkohola u krvi
test na alkohol

Beograd

26.09.2021. 14:25

Vozio automobil sa 2,44 promila alkohola u krvi

Pripadnici saobraćajne policije u Beogradu noćas oko 00.50 časova na Ibarskom putu kod Petlovog brda zaustavili su i isključili iz saobraćaja 28.godišnjeg vozača automobila marke „fijat punto“, koji je upravlao vozilom sa 2,44 promila alkohola u organizmu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
06.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve