Hronika
16.01.2022. 14:10
Ekipa Hronike

Bivša državna sekretarka

Dijana Hrkalović: Čekajući sud...

Zatvor
Izvor: Shutterstock

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, i dalje je u pritvoru, nakon odluke Apelacionog suda koji je odbio žalbu njenih advokata, a suđenje zbog trgovine uticajem, za šta se tereti optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, zakazano joj je za 2. mart.

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe advokata Dijane Hrkalović na rešenje kojom joj je Specijalni sud 24. decembra ponovo odredio pritvor. Žalbe su odbijene zbog mogućeg skrivanja, odnosno bekstva okrivljene, kao i uticaja na suokrivljenog Milorada Šušnjića.

"Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud pravilno našao da i dalje stoje razlozi za određivanje pritvora prema okrivljenoj zbog opasnosti od bekstva“, rekla je portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić. Ona je navela je Apelacioni sud to utvrdio "s obzirom na to da iz spisa predmeta proizlazi postojanje opravdane sumnje da je okrivljena izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem, odnosno da je izdavala nezakonite naloge u nameri da se ne izvrše službene radnje“.

Prema njenim rečima, Apelacioni sud je utvrdio da je Specijalni sud pravilno postupio i u vezi sa obezbeđivanjem nesmetanog vođenja postupka, a imajući u vidu prirodu krivičnog dela za koje se tereti okrivljena, kao i da je, nakon što joj je prestalo svojstvo državnog sekretara, menjala lične podatke i lične i porodične prilike.

"Sve to jasno i nedvosmisleno ukazuje da je pravilan zaključak prvostepenog suda da bi se boravkom na slobodi mogla kriti, odnosno dati u bekstvo, zbog čega joj je neophodno odrediti pritvor a s ciljem obezbeđivanja prisustva i nesmetanog vođenja krivičnog postupka“, prenela je Piljićeva odluku Apelacionog suda.

Ona je navela i da je Apelacioni sud stao na stanovište da je pravilna odluka prvostepenog suda jer „postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati nesmetano vođenje krivičnog postupka uticajem i na suokrivljenog Milorada Šušnjića, nekadašnjeg načelnika Policijske uprave Novi Sad koji je postavljen na lični zahtev okrivljene i kome je bila nadređena“.

Hrkalovićeva je prvo uhapšena 15. oktobra, a iz pritvora je puštena 10. decembra, nakon što je Tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo kaznu zatvora od pet godina.

Tereti se da je počinila dva krivična dela trgovina uticajem jer je, kako je navedeno, naredila da se ne dostave na vreme izveštaji o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu i, drugi put, kada je naredila nezakonito saslušanje Darka Eleza i stavila ga na mere.

Posle samo dve nedelje na slobodi, Hrkalovićeva je ponovo uhapšena, i to posle usvajanja žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal.

Hrkalovićeva je na saslušanjima sve to negirala. U međuvremenu joj je zakazano suđenje za 2. mart, a budući da je protiv nje podnet optužni predlog, neće biti održano pripremno ročište, već će odmah početi suđenje.

Veze sa Belivukom i Elezom

Ono što, međutim, još nije utvrđeno kada je u pitanju Dijana Hrkalović jesu njene konkretne veze sa Veljkom Belivukom i Darkom Elezom, koji se pominju u optužnom predlogu protiv nje.

U slučaju koji se odnosi na Belivuka, Hrkalovićeva se tereti da je odugovlačila predaju veštačenja njegovog mobilnog telefona, koji mu je beogradska policija oduzela kada je posle samo nedelju dana uhapšen zbog ubistva Vlastimira Miloševića.

Belivuk je bio osumnjičen kao izvršilac Miloševićevog ubistva, nakon što su na dva automobila i u ulazu zgrade u Miloševićevoj zgradi nađeni njegovi DNK tragovi. Međutim, optužnica protiv njega šest meseci kasnije podneta je zbog pomaganja u zločinu, da bi na kraju bio oslobođen. U istom postupku, oslobođeni su i optuženi Marko Miljković i Mirko Kojić. Veštačenje Belivukovog telefona Tužilaštvu je dostavljeno uoči samog početka suđenja, da bi se tek sa istragom Sektora unutrašnje kontrole došlo do saznanja da je to urađeno upravo po nalogu Hrkalovićeve.

Sa kojim motivom i interesom je Hrkalovićeva praktično sabotirala istragu protiv Belivuka za sada nije utvrđeno, kao što nisu utvrđene ni konkretne veze Hrkalovićeve i Belivuka, koga je policija označila kao glavnog saradnika kavačkog klana u Srbiji i koji je kao vođa kriminalne grupe optužen za brojne zločine.

Za sada je pod većom misterijom odnos Hrkalovićeve i Darka Eleza, osuđenog bosanskog kriminalca koji je živeo u Srbiji gde je ranije izdržavao zatvorsku kaznu. Hrkalovićeva je navodno Eleza držala pod sopstvenim merama tajnog prisluškivanja, a sve s ciljem kako bi to ostalo sakriveno od ostalih pripadnika MUP-a Srbije. Elez je inače bio prva meta borbe protiv mafije, koju je u oktobru pretprošle godine najavio predsednik Aleksandar Vučić. Elez je posle hapšenja izručen sudskim vlastima BiH, gde je potpisao sporazum sa tužilaštvom, kojim je za brojna krivična dela osuđen na 15 godina zatvora. Tim sporazumom Elez je pristao na saradnju sa srpskim pravosudnim institucijama i očekuje sa da upravo on bude glavni svedok o krivičnim delima koja se vezuju za Hrkalovićevu, a koja još nisu procesuirana.

 

VOJNIK PARTIJE

Branilac Dijane Hrkalović, advokat Sead Spahović, od hapšenja svoje klijentkinje oglasio se samo jednom kada je izjavio da je ona, iznad svega, vojnik partije.

"Ona i sada bezgranično veruje Vučiću i Stefanoviću, ne dozvoljava da se bilo šta loše kaže za njih dvojicu ili za Srpsku naprednu stranku. Dijana misli da je Vučić genije i da je ona uhapšena greškom ili zbog pritisaka iz inostranstva. Nema te sile koja će Hrkalovićevu da natera da kaže bilo šta protiv vlasti. Mislim da su oni napravili veliku grešku što su se nje odrekli jer ona tu politiku prihvata iskreno kao što je tu politiku bez pogovora i sprovodila“, izjavio je advokat Spahović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suđenje Dijani Hrkalović počinje 2. marta
Sud

Viši sud u Beogradu

11.01.2022. 15:38

Suđenje Dijani Hrkalović počinje 2. marta

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i još dvojici bivših policijskih funkcionera, potvrđeno je Tanjugu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve