Hronika
26.04.2021. 15:18
Tamara Marković Subota

"Nije pokazao kajanje"

Epilog „Tilta“

Policija uviđaj
Izvor: Shutterstock

Pet godina posle smrti Slobodana Vukića, osam održanih i deset odloženih ročišta, sud je okrivljenog Milovana Tadića osudio na pet i po godina zatvora.

„Voleo bih da da postoji neki zakon u kome osobe kao Milovan Tadić doživotno ostanu zatvorene i bave se nekim društveno korisnim radom, kako bi pomogle nekome. Za nas je sve ovo preteško. Našu sreću, našeg sina, niko i ništa ne može da vrati“, izjavio je Milosav Vukić, otac Slobodana Vukića (31), mladića koga je u decembru 2015. pretuklo obezbeđenje beogradskog kluba „Tilt“. Od povreda koje mu je zadao Milovan Tadić zvani Miksa Vukić je preminuo na Božić 2016. godine, a Tadić je sada, za krivično delo nanošenje teških povreda, osuđen na pet i po godina zatvora.

„Nas Tadić nikada nije pogledao na suđenju. Nijedan pogled, nijedna reč žaljenja, a ubio nam je sina. Ni jedne jedine sekunde nije pokazao kajanje za ubistvo našeg sina niti nas je ikada bilo ko iz tog kluba pozvao da kaže, eto, mi smo vlasnici, to je naše obezbeđenje, da neko izrazi žaljenje“, kažu za „Ekspres“ Slobodanovi roditelji Milosav i Mirjana Vukić.

Osuđeni Tadić je presudu dočekao u pritvoru, u kome se nalazi od 4. februara, kada je uhapšen kao član kriminalne grupe Veljka Belivuka.

„Proglašen je krivim za nanošenje teških telesnih povreda. Nije imao nameru, ali je znao da udarac može da izazove ovakav ishod“, rekla je sudija Marina Anđelković i dodala da nije prihvatila Tadićevu odbranu da se radilo o nužnoj odbrani.

Milovan Tadić
Izvor: FacebookMilovan Tadić

Sudija je navela da je bilo teško utvrditi uzrok smrti, podsećajući da o tome čak ni veštaci nisu bili saglasni, ali da je na kraju prihvatila mišljenje veštaka da je reč o posrednoj vezi između povrede i smrti.

Suđenje je počelo u martu 2018. i za tri godine održano je osam, a odloženo deset suđenja.

Da bi se utvrdilo šta se dogodilo u noći koja je bila fatalna po Vukića, tokom postupka saslušani su svedoci, odgledani snimci sigurnosnih kamera koje su zabeležile događaj, a obavljena su i dva veštačenja.

Tadić je na sudu tvrdio da nije kriv. Tvrdio je da je Vukić pravio probleme za šankom i da je sa četvoricom momaka iz obezbeđenja pokušao da ga iznese iz kluba. Vukića su, prema Tadićevim rečima, izveli napolje, ali je on nastavio da nasrće na vrata.

„Zatrčao se ka meni i napao me s leđa. Ja sam se okrenuo i odgurnuo ga nogom u butinu“, tvrdio je Tadić.

Vidite još

Međutim, Vukićev prijatelj Miroslav Basta, koji je sa njim bio kobne noći, na sudu je ispričao drugačiju priču.

„Vukić je nehotice oborio nekoliko čaša zbog čega je šanker pozvao obezbeđenje. Prišla su mu četvorica, petorica radnika obezbeđenja među kojima je bio Velibor Srećković, kog sam znao iz viđenja. Zamolio sam Srećkovića da Vukića izvedu, ali da ga ne tuku. Kad sam se okrenuo, video sam da je Vukić imao povrede na licu, išla mu je krv iz nosa, bio je natekao oko očiju, a majica mu je bila krvava. Vukić je ispred kluba besan tražio onog ko ga je tukao. I tada je zadobio udarac u glavu, a zatim i u stomak od nekoliko pripadnika obezbeđenja.“

Snimci video-nadzora kluba potvrdili su Bastino svedočenje, da su članovi obezbeđenja Vukića tukli i u klubu, što su oni negirali. Na snimku unutar kluba videlo se kako jedan od pripadnika obezbeđenja Vukiću zavrće ruku, stavlja je iza leđa i usmerava ga ka izlazu, a zatim mu, pošto se Vukić opire, stavlja „kragnu“. Pridružuju mu se još dvojica i tada Srećković zadaje Vukiću dva udarca u glavu.

Snimak kamera na ulazu u klub bio je ključan u obaranju Tadićeve odbrane – da je Vukića udario u butinu, a ne u stomak. Sudija je više puta vraćala snimak i na kraju konstatovala da je Tadić šutnuo Vukića u stomak.

 

BELIVUKOVA PODRŠKA U SUDU

Tadiću je u kaznu od pet i po godina uračunata i ranija presuda kojom je zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na sedam meseci zatvora. U policiji, Tadić je registrovan najpre kao član ekipe ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, posle čijeg ubistva je vođstvo nad „Janjičarima“ preuzeo Veljko Belivuk.
Belivuk se inače pojavio na suđenju Tadiću po optužbama za dilovanje droge, i to baš na ročištu kad je svedočio policajac koji ga je uhapsio. Tadić je u ovom postupku oslobođen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve